Bengt O. Edberg har engagerat sig i folkparken på många sätt. Under 1960-talet bevakade han evenemangen och sålde bilder till Norrköpings Tidningar.

– Det började med att jag upptäckte att jag kunde tjäna pengar på att fotografera, säger Bengt O. Edberg som sålde sin första bild 1958 från en svår trafikolycka i Edsbruk till Norrköpings Tidningar och Västerviks-Tidningen.

Han fotograferade Little Gerhard 1964, Lill-Babs är förevigad tillsammans med folkparkens grundare Bertil Larsson och Runo Pettersson 1962, amerikanske sångaren Paul Anka besökte Gamleby 1964, Lill Lindfors, Jerry Williams, Abba, Ted Gärdestad. Listan kan göras lång.

Artikelbild

| Bengt O. Edberg har gett ut flera böcker. Här syns några bilder från folkparken.

Senare började Bengt O. Edberg engagera sig i föreningen. Han blev artistbokare.

Allt föreningsarbete i Parken var och är ideellt.

– Jag ställde upp i alla fall, det var något särskilt, berättar han.

Han minns när han bokade Ulf Lundell. Vid den här tiden hade Ulf Lundell inte hunnit bli så känd.

Artikelbild

| Här på scenen har många artister stått. Just nu har scenen en extraridå som skydd mot regn och snö. Ulf Svensson brukade kika ut genom ridån precis innan det var dags för spelning. Bengt O. Edberg bokade artisterna.

– När jag kom hem och skulle redovisa för styrelsen var det många som undrade vad jag sysslade med för han kostade 30 000 och så dyra artister hade vi inte haft tidigare.

Men enligt Bengt O. Edberg drog föreningen in runt 100 000 kronor för spelningen.

Artikelbild

| Ulf Svensson, Sven-Gunnar Lönn och Bengt O. Edberg har alla tre engagerat sig i Gamleby folkparksförening. Sven-Gunnar Lönn är fortfarande aktiv.

– Det kom rekordmycket folk, men det var ingen som kom och klappade mig på axeln efteråt.

Han berättar också att han "sprang på" Boppers på Mallorca, något som senare ledde till en spelning i Parken.

Artikelbild

| Mike Landon anlände till Gamlebys Folkets park i en bårbil den 26 juli 1962.

– Vi hade alltid de artister som var populära under året.

Det gällde att hålla koll på närliggande festplatsers program så att inte stora evenemang krockade. Parken hade konkurrens, men de engagerade valde att satsa på ungdomarna för att nischa sig.

Artikelbild

| 1964 kom Paul Anka till Gamleby.

En del av Bengt O. Edbergs bilder från Gamleby folkpark finns samlade i hans bok "Lokalredaktören eller mitt liv som fotojournalist under fyra årtionden" som han gav ut 1998.

Men en del av dem är också fint inramade i Parkens skyttepaviljong. Här hänger bland annat en bild på Paul Anka och jag frågar hur det var att träffa honom.

Artikelbild

| John Birks "Dizzy" Gillespie,var en amerikansk jazztrumpetare, orkesterledare, sångare och kompositör. 1974 var han i Gamleby.

– Man sa väl inte mycket, man kunde inget språk på den tiden, det kan man väl inte nu heller för den delen. Men han var ju en stor man så det var ju jättekul, svarar Bengt O. Edberg och skrattar lite.

Vi tittar vidare, Bengt har tagit så många bilder genom åren, både som frilansande fotograf och som lokalredaktör för Västerviks-Tidningen. Det är omöjligt att minnas allt.

Artikelbild

| Bertil Larsson, Barbro "Lill-Babs" Svensson och Runo Petersson i Gamleby folkpark på 1960-talet.

– Fantastiska bilder han tagit den där Edberg, säger han med glimten i ögat när vi beundrar de inramade fotografierna.