Rankingen från Lärarförbundet har presenterats i 17 år och bygger på 13 olika kriterier. Bland annat lärarlöner, betygsresultat, kommunen som avtalspart och resurser till undervisningen. För andra året i rad toppar skånska Vellinge listan, före Orust och Vadstena. Bästa kommun i Kalmar län är Borgholm som slutar på en sjätteplats. Västerviks kommun hamnar på plats 156, ett tapp på 68 placeringar jämfört med 2017. Lärarförbundet skriver att lärartätheten och andelen elever som fullföljer gymnasiet inom tre år tillhör Västerviks kommuns styrkor. Medan andelen godkända elever och meritvärdet för elever i årskurs nio drar ner kommunens rankning.

– Det jag är glad över är att vi har ökande meritvärden nu och ökat antalet behöriga till gymnasiet. Det är glädjande och våra pedagoger har gjort ett jättejobb där. Sedan är det givetvis tråkigt att vi har tappat på den nationella rankingen där vi jämförs med andra kommuner. Det är ingenting som vi är nöjda med, konstaterar Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.

Varför tror du att Västervik har tappat i rankingen?
Artikelbild

| Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef, tycker det är tråkigt att Västervik tappar i jämförelse med andra kommuner. "Det är ingenting som vi är nöjda med", konstaterar han.

– Som jag tolkar det så har vi förbättrat resultaten men andra kommuner har tydligen förbättrat det i högre utsträckning än vad vi har gjort.

Just resultatet i årskurs nio var ju något som drog ner rankingen redan förra året och som återigen gör det. Hur jobbar ni för att det ska bli bättre?

– Vi jobbar på väldigt många olika sätt för att meritvärdena ska öka. Jämfört med förra året så har det ju ökat.