VT:s utsända smög sig in i kyrkan redan på eftermiddagen för att lyssna en stund till repetitionerna. Då fick vi tillfälle att byta några ord med kompositören Karin Rehnqvist.

Det är hon som komponerat verket "Day is here!" som alltså hade världspremiär i Västervik på fredagen.

– Stycket är skrivet för åtta soloröster och en stråkorkester, berättar hon.

Artikelbild

| Karin Rehnqvist är frilansande kompositör och professor vid Musikhögskolan i Stockholm där hon undervisar i komposition. Hennes verk "Day is here!" uruppfördes i Västervik på fredagskvällen.

Den poetiska texten eller snarare texterna – för det rör sig om flera – är hämtade från Amerikas ursprungsbefolkning.

Vad som fick Karin Rehnqvist att komponera just detta verk, just nu, förklarar hon med intuition. Och struktur, lägger hon till.

– "Day is here!" är ett beställningsverk till Musica Vitae och Vokalharmonin som dirigeras av Fredrik Malmberg.

– När jag arbetar med ett verk försöker jag alltid känna efter vad som behöver uttryckas i samhället. Jag har mina egna känslor och tankar men sedan är det så spännande att få höra om publikens upplevelser, säger hon.

Artikelbild

| Ur partituret. Verket tog sex månader att färdigställa.

Ett parti ur texten är en bön om regn.

– Inte kunde jag ana, när jag arbetade med verket, att detta att längta efter regn skulle bli så aktuellt även för oss här uppe i Norden.

Artikelbild

| Repetition pågår. Det är "finlir" som gäller in i det sista.

I den första satsen målar musikerna och sångarna skickligt upp ett landskap med hjälp av sina respektive instrument. Det är naturens ljud. Man kan riktigt höra hur allt vaknar, med fågelkvitter och knäppandet av små insekter i träden. Dagen är här!