De tre veckor som FedericaValbonesi, 15 år, från Italien, varit hos familjen Erlandsson i Västervik är till ända. Väskorna är packade och Alice Erlandsson, 17 år, ser fram emot att få åka till Italien och tillbringa tre veckor med Federicas familj. Äventyret är möjligt genom Rotarys sommarutbyte. Tanken med utbytet är att unga människor ska få möjlighet att uppleva nya kulturer, träffa vänner och träna språk.

– Jag kände till möjligheten med sommarutbyte för att min syster gjorde det för några år sedan. Hon valde att åka till Mexico, säger Alice.

De länder som lockade Alice var Tyskland, Italien eller Frankrike och valet föll till slut på Italien. Federica valde Sverige på grund av att kulturen är så annorlunda och hennes farfar hade berättat en del från sina resor.

Artikelbild

| Italien. Federica Valbonesi och Alice Erlandsson ser fram emot att uppleva Rom tillsammans.

– Min farfar uppmuntrade mig att åka. Men jag visste inte mycket om Sverige. Verkligen inte. Jag hade hört talas om Pippi, Ikea och Vasa.

De första dagarna i Sverige tillbringade de i Stockholm. De gjorde besök på Naturhistoriska museet, Vasamuseet och Skansen. Sedan åkte de söderut till Västervik och familjen Erlandssons sommarstuga. De har även hunnit med att resa till Göteborg och Gotland.

– Jag har lärt mig massor, bland annat att fika. Det är viktigt här i Sverige och en bra tradition. Det ska jag ta med mig och införa i Italien, skojar Federica.

Det som väntar i Italien är först en rundtur i Rom.

– Vi ska besöka de centrala delarna av staden och naturligtvis se Colosseum, Vatikanen och Peterskyrkan, säger Federica.

De planerar även en resa till Florence och några andra städer. Och naturligtvis besök i familjen Valbonesis sommarviste vid havet.

– Vi ska spela tennis också. På min klubb finns pool och det är kul att hänga där.

I Västervik är det ungefär två unga som är med i Rotarys sommarutbyte varje år. De som söker skriver vad de har för intressen och sedan matchas sökanden med varandra. Tjejerna berättar att det har känts jättebra trots att de inte kände varandra innan Federica kom till Stockholm. De hade dock en del kontakt via sociala medier.

– Jag vill verkligen tacka Västerviks Rotaryklubb och Sparbanksstiftelsen Tjustbygden som gjort detta möjligt, säger Alice.

– Och jag vill tacka familjen Erlandsson. Jag känner mig som en familjemedlem, säger Federica.