För Benny Ekman, välkänd konstnär i Västervik, är det nu femte gången han blir antagen till snöskulpturtävlingen i som hålls under Snöfestivalen i Kiruna. Två gånger har han rest upp tillsammans med konstnären ErmiasEkube och 2015 vann de både folkets och juryns pris. Till årets tävling frågade han om Ann-Sofie Karlsson ville hänga på. De båda lärde känna varandra när de arbetade som bildlärare på Västerviks gymnasium.

– Ann-Sofie är en duktig konstnär och jag tänkte att det skulle vara roligt om hon ville följa med, säger Benny Ekman.

– Det ska bli jättekul. Benny är ju garvad, själv har jag inte ens slagits av tanken att jag skulle kunna ansöka till tävlingen.

Artikelbild

| Benny Ekman och Ann-Sofie Karlsson, konstnärer från Västervik, ser fram emot att åka till Kiruna och skulptera i snö.

För några veckor sedan kom beskedet att de blivit antagna. Verket som de ska skulptera fram ur en snökub på 27 kubikmeter heter "A Swedish Tiger" eller "My Lips are Sealed".

Snöskulpturtävlingen i Kiruna startade 1986 och till årets tävling var det sex lag om två personer som blev uttagna av cirka 40 sökande från hela världen.

– Det är en ganska omfattande process att välja ut. Vi tar hjälp av Konstmuseet i Norr för att försäkra oss om kvalitet. Benny Ekman och Ann-Sofie Karlsson är det enda laget från Sverige. De andra är från bland annat Vitryssland, Tyskland och Spanien, säger festivalgeneralen Alex Olofsson.

Tävlingen startar den 23 januari och den 26 januari klockan tolv ska konstnärerna lägga ner verktygen och få sina skulpturer bedömda.