De ambulerande röstmottagarna åker hem till de som inte kan rösta. På onsdagsmorgonen är de ambulerande röstmottagarna Lotti Jilsmo och Susanne Svensson på väg hem till några privatpersoner. De ska också besöka tre äldreboenden.

– De vi träffar har röstat hela livet, men orkar inte ta sig till vallokalen längre. Många är väldigt tacksamma och en del säger att de inte trodde att de skulle kunna rösta i år, säger Lotti Jilsmo.

De ambulerande röstmottagarna har rätt att hjälpa den röstande att plocka upp en valsedel och stoppa i kuvertet. De har också tystnadsplikt.

– Vi bidrar till att öka röstdeltagandet genom att se till att de som vill rösta får möjlighet att göra det, säger Susanne Svensson.

På röstkorten finns ett telefonnummer, som går till Västerviks kommun, och genom att ringa det numret har det gått att boka in ett besök av de ambulerande röstmottagarna.

– Det går inte längre att boka besök av oss, men det går fortfarande att budrösta på valdagen. Då kan en släkting ta med ens röst till vallokalen. I vallokalen finns det färdiga budröstningskit, säger Lotti Jilsmo.