Evelina Sterner, Alva Svensson, Joakim Jönsson och Alva Stalebrant är några av eleverna från klass 9A som har varit med att arrangera skolval på Ludvigsborgsskolan. Valet hölls i tisdags förra veckan.

– Skolvalet har väckt intresse för politik här på skolan. Det har varit många funderingar och man har fått tänka till, säger Alva Stalebrant, vars uppgift var att ta emot valsedlar och svara på frågor.

Det är flera organisationer och myndigheter som står bakom Skolvalet, bland andra Valmyndigheten, Sveriges elevkårer och Skolverket. Tanken är att bidra till större kunskap om demokrati och politik. När en skola har hållit sitt riksdagsval, som är mycket likt ett regelrätt val med valsedlar, valkuvert, valbås och valurna, rapporteras siffrorna in till skolval2018.se.

Artikelbild

| Eleverna Evelina Sterner, Alva Svensson, Joakim Jönsson och Alva Stalebrant jobbade med Ludvigborgskolans Skolval.

Evelina Sterners uppgift under valdagen var att berätta för alla skolans 12 klasser hur valet skulle gå till.

– Vi höll på från åtta på morgonen till två på eftermiddagen. Men det gick smidigt och de allra flesta tog det hela seriöst.

Av skolans cirka 270 elever var det 246 som röstade. Det parti som fick flest röster var Socialdemokraterna med 34,47 procent. Därefter kom Centerpartiet med 14,04 procent och nummer tre var Sverigedemokraterna som fick 12,34 procent av elevernas röster. Miljöpartiet och Moderaterna låg jämnt med 11,91 respektive 11,6 procent. Vänstern fick 7,23 procent.

– Eleverna är intresserade av vår miljö. Det märktes i Skolvalet, säger SO-lärare Eva Enwall.