Varje kväll under Visfestivalen får artisterna och kvällens värd tillsammans skapa en tavla. Tavlan visas upp på scen dagen därpå och en auktion startar. Förra året lyckades de samla in 7640 kronor. Lizz Pettersson, Presschef på Visfestivalen, berättar om syftet.

– Vi ville göra något nytt och något för välgörenhet. Dessutom blir det ett skönt mingel bakom scenen. Under torsdagen samlades alla här och artisten David Tallroth ville knappt sluta måla.

Hon visar upp årets första tavla, från torsdagen.

Artikelbild

| Ola Aurell är en av kvällens artister. Efter att han har varit på scenen ska han måla på kvällens tavla.

– Det är en vägskylt här som visar 120 och det tror jag de kopplar till Visfestivalen. Allt går i 120 här bakom scenen.

Ola Aurell, som är kvällens första artist, står och betraktar gårdagens tavla.

– Man får ju lite prestationsångest. Jag är redan nervös för att kliva upp på scen och nu är jag nervös för det här också. Jag hoppas det lossnar efter att jag varit på scenen.

Inne i ruinen har publiken samlats. Även idag har nästan alla investerat i en regnponcho. Men vädret är inget som stör Thomas Sköld. Det är andra året som han är på Visfestivalen och han har slagit sig ner uppe på läktaren.

Artikelbild

| Ola Aurell var första artisten upp på scenen.

– Det är en härlig festival! Vädret är inga problem, det får man ju ta.

Han ser fram emot att få se Albin Lee Meldau uppträda.

Artikelbild

| Solen tittade fram när festivalen drog igång.

Framme på scenen öppnar Calle Åstrand, visgeneral, kvällen med att välkomna en ny medlem bland medarbetarna. Anna Ulvaeus, dotter till Björn Ulvaeus, har precis fått en dotter, Hedvig. Hela publiken stämmer in i Ja, må hon leva.

– Det är ju härligt att släkten lever vidare, säger Thomas Sköld.

Artikelbild

| Många investerade i en regnponcho.

Lite närmre scenen, nästan längst fram, sitter Lotta och Hans Spåre. Det var på Visfestivalen första gången under 70-talet. De berättar att det är stor skillnad på hur Visfestivalen var då, jämfört med nu. Men det är ingen skillnad på kvalitén, tycker Lotta.

– Det beror ju mycket på att till exempel Cornelis Vreeswijk och såna som han var med då. Men det är inte sämre nu, inte alls.

Artikelbild

| Thomas Sköld tycker inte att regnet är något problem.

– Visfestivalen utvecklas ju och de följer verkligen musikutvecklingen, säger Hans.

Precis som under torsdagen tycks himlen spricka upp precis när det är dags för festivalen att dra igång. Det är sol när kvällens värd Anne-Lie Rydé kliver ut på scen. Visfestivalens andra dag är igång.

Artikelbild

| Calle Åstrand visar upp torsdagens konstverk och meddelar att auktionen är igång.

Ni kan läsa mer om kvällens artister på vt.se På måndag kommer en utförlig recension av festivalens artister i tidningen.