Dystra handelssiffror för Västervik

Sällanköpshandeln i kommunen har haft två tuffa år. Mellan 2016 och 2018 sjönk omsättningen med 80 miljoner kronor.

Sällanköpshandeln i Västervik har haft motiga år. Mellan 2016 och 2018 tappade man över 80 miljoner kronor i omsättning.

Sällanköpshandeln i Västervik har haft motiga år. Mellan 2016 och 2018 tappade man över 80 miljoner kronor i omsättning.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-09-28 08:00

Det framkommer av statistik från Handelns Utredningsinstitut. När Västervik Framåt gjorde sin halvårsredovisning för kommunstyrelsen häromdagen så var utmaningarna för sällanköpshandeln en av frågorna som man redovisade.

Handeln brukar delas upp i dagligvaruhandel, där framförallt livsmedelsbutikerna ingår, och sällanköpshandel där man hittar allt från kläder till hemelektronik.

Annika Boman på Västervik Framåt förklarar siffrorna.

– Under de här åren hade vi flera nedläggningar i kommunen: Team Sportia, Karlsson och flera butiker i Gamleby.

Hon lägger till att Västervik inte är unikt. I hela Sverige är sällanköpshandeln under press från näthandeln.

Samtidigt finns det undantag. I vår närhet sköt Vimmerby och Oskarshamn fram sina positioner. Omsättningen ökade i båda kommunerna. Båda kommunerna har haft några stora nyetableringar de senaste åren.

I redovisningen för kommunstyrelsen nämns flera tänkbara åtgärder som diskuterats. Där nämns önskemål om klustring, att handeln tydligare ska samlas i centrum och på Ljungheden.

Mer levande torg efterlyses också.

– Man behöver titta på torgens funktion. Vad ska de användas till, säger Stina Qubti, ägare till butiken Busfrö och ledamot i det handelsråd som finns i staden.

Speciellt pekar man ut Spötorget som en plats som hamnat i bakvattnet.

Stina Qubti är ändå optimist.

– Egentligen finns alla de grundläggande sakerna på plats för att göra Västervik till en bra handelsstad. Vi har en fin stadskärna och det är korta avstånd. Bland handlarna finns det idéer och kunskap om vad som händer. Det rör sig väldigt snabbt inom handeln just nu. Det viktiga är att få andra att förstå det, och att vi kan samverka.

En annan medlem i handelsrådet är Katarina Arvidsson, vd för Ica Maxi. Hon är aktiv inom dagligvaruhandeln, men säger att hennes företag ändå har ett intresse av att det går bra för sällanköpshandeln.

– Om sällanköpshandeln försvinner så blir resorna till andra orter fler, och det skulle drabba oss.

Annika Boman på Västervik Framåt säger att det är viktigt att man klarar av att möta utvecklingen:

– Handeln är viktig för Västervik av flera skäl. Den betyder arbetstillfällen, skatteintäkter och hjälper till att göra Västervik till en attraktiv stad.

Hon lägger till att siffrorna kan bli annorlunda för 2019, med flera nyetableringar och en bra sommarsäsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!