Det var i maj i år som två inspektörer besökte en bostad där de möttes av en stark lukt av ammoniak. I bostaden fann de 14 vuxna katter och fyra kattungar och rummen var fyllda med kiss och avföring från katterna. Golvet var också täckta av sopor. Det uppger P4 Kalmar.

En av inspektörerna skriver: "Jag kände en tydligt tryckande och brännande känsla i luftvägar och i bröstet efter att ha vistats i bostaden i cirka tio minuter. Dessa symptom satt kvar i timmar."

Djurskyddsinspektörerna utsattes för höga ammoniakhalter och händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, enligt P4 Kalmar.

– Vi har köpt in hel- och halvmasker som vi ska ha tillgång till om vi behöver det igen, men tanken är att vi ska undvika sådana här situationer. Det är första gången på tio år som något sådant här händer, säger Gunilla Johansson, enhetschef för djurenheten på länsstyrelsen i Kalmar län.

Länsstyrelsen tar emot cirka 40 till 50 anmälningar om misskötsel av tama djur i månaden.

– Man kan vara anonym, men det är viktigt att man lämnar tillräckligt mycket uppgifter i så fall, säger Gunilla Johansson och berättar att länsstyrelsen bland annat tar emot anmälningar över telefon på förmiddagarna.

Djurskyddsinspektörerna gör första besöket. Om djuren väl ska omhändertas utförs det uppdraget av ett upphandlat företag.

– Vi har ganska liten egenhantering, säger Gunilla Johansson.

Djurskyddsinspektörer har redan i dag skyddsutrustning som kan användas vid kontrollbesök samt rutiner för att hindra smittspridning.