I början av augusti förra året eldhärjades Tjust Rehabs lokaler efter att en maskin börjat brinna. Verksamheten fick flytta till andra, närliggande lokaler under ett omfattande saneringsarbete.

Nu, åtta månader senare, är både gruppträningar, gym och sjukgymnastik/naprapati tillbaka på Edholmsgatan.

– Äntligen. Det känns som en riktig nystart. Vi har kämpat för det här tillsammans med alla medlemmar, som har stannat kvar hos oss. Vi har väldigt mycket att tacka våra medlemmar för, säger Adéle Lantz, en av fyra delägare, som strax ska vara med och hålla i morgonens första gruppträningspass.

Artikelbild

| För Jan Englund är gymmet ett andra hem.

Gymkunderna kommer att känna igen sig i lokalerna, även om de fräschats upp och förändrats något.

– Vi har tagit chansen att ändra om lite. Framför allt har vi skapat mer yta för att hänga kvar och umgås. Våra kunder vill umgås och prata med varandra, förklarar Adéle Lantz.

Något som bekräftas av Jan Englund, en av Tjust Rehabs riktiga stammisar. Han kom hit 1998 för att få sjukgymnastik efter en arbetsskada, och blev sedan kvar. I dag är han en av dem som lyfter tyngst på gymmet.

– Jag fortsatte träna, det gick inte att sluta. Nu är det här mitt andra hem, berättar han.

Artikelbild

| Adele Lantz under dagens första gruppträningspass.

Jan Englund är på Tjust Rehab minst tre dagar i veckan, och stannar runt tre timmar varje gång.

– Men det blir inte bara träning, utan mycket snack också. Det sociala är minst lika viktigt för mig. Vi har väldigt bra sammanhållning.

Artikelbild

| Morgonens första pass - easy line.

Efter att det första gruppträningspasset i de nyrenoverade lokalerna avslutats samlas både gymbesökare och personal i entrén till gymmet för en högtidlig och känslosam invigningsceremoni. Delägarna Adéle Lantz, Magnus Lantz och Åsa Johnsson bjuder gästerna på godis och bubbel, och passar även på att klippa band och presentera en målning som Västervikskonstnären Liz Pettersson gjort. Målningen föreställer en fågel som flyger mot skyn – och ska symbolisera Tjust Rehabs resa. Adele berättar att man liknat arbetet med att återställa TR vid berättelsen om Fågel Fenix, som brinner upp och sedan återuppstår i en bättre version med än mer praktfull fjäderskrud.

– Vårt ledord är "tillsammans". Nu stiger vi till skyn tillsammans, säger Adéle Lantz, och torkar några tårar ur ögonen.