Tidigt på onsdag morgon åker fyra elever och två lärare från Västerviks gymnasium till Skavsta för att ta flyg till Polen. EUP:n kommer hållas i staden Opole och det är över 100 deltagare från Ukraina, Portugal, Tyskland och flera andra Europeiska länder. Västervikseleverna stannar till söndag.

– Det ska bli jättekul och intressant, säger Elvira Schackenborg Gudmundsson som går tredje året på naturvetenskapsprogrammet.

Elvira är en av fyra elever som åker. De andra är William Sieling, Gustav Ekström och Cecilia Wennerström. Lärarna Mattias Darlin och Fredrik Zanton följer också med.

På Västerviks gymnasium har lärare och elever arbetat med EUP i tio år.

– Det är ett bra format där eleverna får möjlighet att debattera på riktigt och använda sina egna åsikter, säger Mattias Darlin.

Förra hösten var det regional EUP i Borås och i våras hölls den nationella i Uppsala. En jury skuggade deltagarna och noterade hur de samarbetade och klarade sina uppdrag. Eleverna från Västervik gjorde bra ifrån sig och innan de gick på sommarlov kom beskedet att de blivit inbjudna till Polens nationella EUP.

– Jag fick ett bra ämne som jag kunde en del om och gruppen jag hamnade i hittade bra lösningar, säger William Sieling, som går andra året på ekonomiprogrammet.

– I min grupp kunde alla lite om allt och vi kom bra överens, säger Gustav Ekström som går tredje året på ekonomiprogrammet.