Själv diagnosticerades Erik med Multipel Skleros, MS, när han var 24. Han har nu levt med sjukdomen i sju år och skattar sig lycklig som har klarat sig så bra som han har gjort. Erik berättar att han alltid brunnit för träning och att vara ute i naturen och med den här resan vill han utmana sig själv och tänja på sina gränser.

– Jag har alltid varit aktiv. Jag har pluggat biomedicin med inriktning mot träning och jag har två egna gym i Stockholm och jobbar även som personlig tränare.

I april nästa år startar han sin Sverigeresa i Smygehuk. Därifrån ska han åka på brädan längs västkusten, ända upp till Karesuando – och sedan ner till Smygehuk igen.

Artikelbild

| Asfalt. En asfalterad väg går runt hela Island och det var den Erik Sander följde på sin longboard.

– Jag hade helst velat åka till Treriksröset, men det hade inneburit att det hade tagit alldeles för lång tid, eftersom jag inte kan åka på grusvägar. Det här var den nordligaste punkten jag kunde nå på asfalt.

Ändå kommer han bli tvungen att gå några sträckor längs vägen, där det är grusväg.

– Det hade blivit alldeles orimliga omvägar annars, säger han.

I somras gjorde han den här resan, fast runt Island, och då tillsammans med en vän. Det blev 140 mil på bräda. Nu laddar han för fullt inför nästa sommar, med att åka så mycket longboard han kan innan vintern kommer.

Insamling till Hjärnfonden är en del av resan, men det är inte huvudanledningen.

– Jag åker för äventyrets skull och det hade jag gjort ändå. Men jag tycker att när man gör något sådant här, som väcker uppmärksamhet, så är det bra att passa på att belysa något man tycker är viktigt.