I år slår Västerviksmuseet och Västervik Framåt på stora trumman inför den årliga Hasselörodden. I vattnet kommer det i vanlig ordning finnas gamla båtar som manövreras av roddare iklädda tidsenliga kläder. Men nytt för i år är att filmskaparen David Wall kommer dokumentera hela rodden. Det är en del av ett EU-projekt med medfinansiären Baltic stories och är tänkt att göra evenemanget mer turistvänligt och intressant att titta på. För tre år sedan kunde man endast se roddarna från hamnen under de sista 30 minuterna när de styrde sig in mot Fiskaretorget. Förra året började Västervik Framåt livesända rodden och visa på storbildsskärm på torget. I år tar man ett steg till.

– Tanken är att vi vill uppmärksamma vad som händer i södra östersjöregionen. Ungefär som man ser på Medelhavet som en stor plats där mycket händer, vill vi att man även ska se på vårt hav, säger Maria Lönnegren Wikensten, museipedagog på Västerviksmuseet.

Dokumentärfilmen kommer spegla båtarnas och stadens historia och det finns mycket där att berätta. Det finns ekor i rodden som är riktigt gamla och bär på historier ända från slutet av 1800-talet. Samtidigt vill man inte störa för mycket, rodden är fortfarande ett spontant event som inte arrangeras av någon. Folk dyker upp med sina ekor och ror i gungning med vågorna. Somliga brukar dessutom spela lite teater. Ett gammalt pluggäng som spexade ihop förr brukar spela musik och leva sig in i olika karaktärer. Eventet är därför mycket filmvänligt. Det är däremot inget tvång att vara med på film.

Artikelbild

| Rodden håller på mellan klockan 8 och 12 den 18 juli.

– Rodden ska fortfarande få leva sitt egna lilla spontana liv, säger Maria Lönnegren Wikensten.

Dock ser man till att hamnen där roddarna till sist möter publikhavet ska bli extra uppstyrd. Det kommer bland annat hända saker på scenen i regi av Niklas Lind från Västervik Framåt och Anders Berg från föreningen Sjöfararkusten.

– Som sagt, om inget filmas får publiken bara se 30 minuter av rodden, när ekorna kommer in till hamnen, säger Niklas Lind på Västervik Framåt.