Håkan Ström som är kommunikationschef på FTI berättar att de förbereder sig extra inför jul och nyår.

– Vi är medvetna om ökningen runt jul och nyår. Det har skett en ökning i e-handeln och det blir mycket pappersförpackningar efter alla paket. Vi förbereder oss och åker mer turer, berättar han.

Under perioden januari till november 2016 var det ett snitt på 6500 ton papper per månad i hela landet. I december samma år ökade pappersinsamlingen till 8100 ton.

– Vi såg till att tömma alla containrar innan julen och åker ut flera gånger, även på julafton, juldagen och mellandagarna.

De kommer även se till att allt är tömt inför nyårshelgen. Då brukar det vara en ökning av glas och kartong.

– Det blir alltid mycket glasflaskor efter nyårsafton. På nyårsdagen blir det extra mycket kartonger, det är vanligt att äta pizza då.

Han hoppas att folk hjälps åt och viker ihop kartonger så det ska få plats så mycket som möjligt och vara rent och snyggt vid återvinningsstationerna.

När VT besöker några återvinningsstationer i Västervik ser det nyligen tömt ut. Om det skulle vara en full container föreslår Håkan Ström att åka till en närliggande, eller ta med sig skräpet hem och lämna vid ett senare tillfälle.

– Det går även bra att ringa FTI om man upptäcker att det är fullt. Då skickar vi ut en entreprenör som kommer och tömmer containern. Är det fullt är det troligtvis redan en tömningsbil på väg.

Viktor Merell