Det var säkert inte oväntat att det skulle komma en och annan skämtsam kommentar om förslaget att placera en Hollywoodinspirerad skylt på deponiberget i Västerviks utkant. Jörgen Andersson föreslår en annan Amerikainspirerad attraktion: Ett Mount Rushmore-monument.

I originalet är fyra amerikanske presidenters ansikten uthuggna i en bergvägg. Andersson föreslår i stället Harald Hjalmarsson, Björn Ulvaeus, Conny Tyrberg och Tomas Kronståhl.

– Jag tycker att problem i debatt i dag är oförmågan att resonera å-ena-sidan och å-andra-sidan. Alla ska vara så tvärsäkra. Då kan humor vara ett sätt att provocera fram en diskussion, säger Jörgen Andersson till VT.

Han lägger till att det är viktigt att även politiker vågar bjuda på sig själva för att visa att de är som folk är mest.

Det finns ett annat sätt att se på skämtet. Inför årets val har Jörgen Andersson flyttats ner till fjärde plats på Moderaternas riksdagslista. Harald Hjalmarsson har fått en bättre placering. Just nu driver Jörgen Andersson kampanj för att komma upp i nödvändigt antal personkryss. Valet av ansikten i monumentet kan föra tankarna till SVT:s granskning av Slottsholmen där Harald Hjalmarsson hade en framträdande roll.

Kan man se skämtet som ett tjuvnyp mot en rival, och lite grann förlöjliga honom?

– Jag tycker att du drar det för långt. Däremot är det ingen hemlighet att vi är rivaler, men jag ser inget negativt i det, säger Jörgen Andersson.

– Jag vill inte spekulera i det, men jag har blivit uppringd av partikamrater som gjort samma tolkning som du, säger Harald Hjalmarsson.

Hjalmarsson kallar skämtet för "misslyckat".

Vad tycker de om ursprunget till skämtet – förslaget om en Hollywoodskylt utanför Västervik?

– Jag tycker att det är bra. Många som passerar kommer nog att tycka att det är trevligt, säger Hjalmarsson.

– Jag har inget emot det. Vi hade länge en liknande skylt i Överum, men det stod Bäckebo. Till slut var det några som kastade om bokstäverna så att det stod "kebab". Det är humor, säger Jörgen Andersson.

Det är inte första gången i sommar som Jörgen Andersson väcker debatt på Facebook. För tre veckor sedan skrev han ett kritiskt inlägg om förbudet mot att grilla på egen tomt. Förbudet har sedan dess upphävts:

– Det skedde efter en åskskur där regnet knappt täckte marken, säger Jörgen Andersson, som tycker att hans ifrågasättande om på vilka grunder beslutet infördes och upphävdes fortfarande är högst relevant.