Med all rätt, så här i efterhand. Inte för att vi skulle avstått från storyn om Emma, utan för att vi lät uppföljningen med medicinsk expertis dröja en dag. Det stred mot våra egna publicistiska principer och jag beklagar det. Vi hade redan från början bestämt att göra en uppföljning, men den dröjde, tråkigt nog.

Läs mer: Hon har sakta brutits ned av sjukdomen

Läs mer: Experten varnar för behandlingen

Medierna i P1 körde ett program i helgen om den här typen av publiceringar, alltså artiklar om svenskar som upplever att de inte får hjälp av svensk sjukvård och reser utomlands i hopp om att vården där ska ge bättre resultat. Både jag och Östgöta Medias vd, Anna Lindberg, intervjuades i programmet. Vi ansåg då, och vi anser fortfarande, att det finns ett solklart allmänintresse i att skriva om den här typen av företeelser. Men för att inte väcka falska förhoppningar och för att ge en så pass bred bild av företeelsen som möjligt är vi även överens om att artiklar som problematiserar den här typen av behandlingar ska publiceras vid samma tillfälle.

Jag tror inte att jag någonsin har fått så många mail om en publicering som jag har fått efter artikeln om Emma och uppföljningsartikeln med expertis från svensk sjukvård. Läkare och andra medicinska experter är förbannade, och vanligt folk är arga på dem, och delvis på oss också. Mycket känslor, helt enkelt. Åt alla möjliga håll. Folk är arga på Medierna i P1 också, för att de ”ger sig på Emma” och för att de ”ger sig på mig och VT”. Men det är inget konstigt att Medierna i P1 granskar oss. Det är deras jobb. Precis som det är vårt jobb att granska och skriva om vad som sker i samhället i övrigt (till exempel att det blir allt vanligare att svenskar åker utomlands och genomför tunga och kontroversiella behandlingar).

När det kommer till journalistiken på VT så är vi mycket noggranna och det finns funktioner för att ingen ska råka illa ut mer än nödvändigt. Vi har ansvariga utgivare för såväl papperstidning som för vår plattformar online. Jag är utgivarnas verktyg för att de riktlinjer vi har satt upp gemensamt följs. Men ibland blir det fel ändå, uppenbarligen, och jag kan inte lova att det inte kommer hända igen. Journalistik skapas av människor och ibland går det snett. Däremot kan jag lova att vi tar vårt uppdrag på allvar, och att vi respekterar och följer de pressetiska reglerna, att vi diskuterar, vänder och vrider på saker och ting för att ge en så rättvis och bred bild som möjligt i vår rapportering. Varje dag. Året runt.