Att turista i sin egen bygd och få mer kunskap om sitt närområde är en av tankarna bakom Turista hemma som samordnas av Västervik Framåt. Vet man vad som finns är det enkelt att berätta för släkt, vänner och besökare.

En som har varit med i alla år, förutom förra året, är keramiker Kerstin Svensson-Åhlin på Aspagården i Västervik.

– Det är inte alls lika många besökare som det var när Turista hemma var nytt. I år kanske det beror på det fina vädret. Idén är mycket bra men kanske är det är dags att hitta på något annorlunda.

Artikelbild

| Mångårig. Kerstin Svensson-Åhlin har varit med på Turista hemma sedan starten. Hon märker en minskning av besökarantalet på senare år.

I Aspagårdens trädgård har Kerstin placerat ut olika föremål som blandar sig med grönskan i rabatterna.

– Jag förnyar mig hela tiden och gillar att skapa kontraster.

På Almviks tegelbruksmuseum träffar VT Bosse Gustafsson som under åren 1965 till 1969 arbetade med tegeltillverkningen. Han berättar att det var hans första jobb och det var slitigt trots att han var van vid fysiskt arbete från gården där han växte upp.

– Det är lite upp och ner med besöksantalet på Turista hemma men idag hoppas vi på många besök. Det fina vädret till trots.

Artikelbild

| Konst. I Aspagårdens trädgård samsas konstföremål och växtlighet.

Konstnär Åsa Frosterud Jägerhorn på Tjustgalleriet är däremot mycket belåten.

Hennes galleri har haft en jämn ström med besök och det är flera verk som fått nya ägare.

Artikelbild

| Vacker miljö. Åsa Frosterud Jägerhorn känner sig som en del av en idyll vilket reflekteras i hennes målningar.

– Jag är väldigt nöjd. Det var tjuvstart igår och Turista hemma är starten för min sommarsäsong. I år har jag en del nya motiv bland mina akrylmålningar, bland annat Unos torn på Kulbacken.