I slutet av januari drar föreningen Västerviks filmstudio i gång sitt vårprogram. Det är åtta filmer som kommer att visas i Biostadens salong nummer ett. Föreningen har som ambition att medlemmarna ska få till sig ett brett utbud av filmer.

– Vi vill visa filmer från olika delar av världen för att få upp ögonen för kulturella skeenden än de vi själva är vana vid. Udda och smala filmer är ofta väl fotograferade och utspelar sig i speciella miljöer, säger Brita Klint, ordförande i Västerviks filmstudio.

Medlemmarna har kommit in med önskemål, närmare 60 olika filmer.

Artikelbild

| Brita Klint

– Vi i styrelsen läser mängder av filmrecensioner. Sedan väljer vi utifrån medlemmarnas önskningar och vad vi själva är nyfikna på. Till våren är det sju av de åtta filmerna som är medlemsönskningar.

Först på vårens program är den prisbelönta italienska filmen ”Vad döljer du för mig?”. Under en parmiddag, där alla känt varandra i åratal, utförs ett socialt experiment.

Den film som Brita Klint själv ser fram emot lite extra är ”Frantz” som utspelar sig i Frankrike och Tyskland strax efter första världskriget. Filmen undersöker, genom huvudpersonerna, känslor som skuld över att ha överlevt, ilska över att ha blivit övergiven och önskan om att, trots all sorg, få känns lycka.

– En annan film som är lite ovanlig, i och med att vi inte brukar ha med thrillers, är The Nile Hilton incident.

Brita Klint säger att föreningens flytt från Bryggaren till Biostaden hösten 2016 var lyckad.

– Det är trevlig personal här och stolarna är bekväma. Det kan vara en av anledningen till att medlemsantalet har ökat. Vi är nu uppe i över 330 medlemmar.