Flera elever kan stängas av

Merparten av de elever som var inblandade i gårdagens skolbråk kommer från introduktionsprogrammet på Västerviks gymnasium – som idag håller stängt.

Slagsmål. Enligt vittnen var polisen snabbt på plats. Ambulanspersonal ska även ha plåstrat om blessyrer på plats.

Slagsmål. Enligt vittnen var polisen snabbt på plats. Ambulanspersonal ska även ha plåstrat om blessyrer på plats.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2016-10-05 11:22

Videon är inte längre tillgänglig

Efter det stora slagsmålet i kafeterian under tisdagsförmiddagen greps fem personer, misstänkta för misshandel och olaga hot – men släpptes på kvällen, efter polisförhör. Sammanlagt tros ett 20-tal personer ha varit inblandade i bråket.

– Det kan bli svårutrett, och det blir mycket jobb för skolan. Kanske man måste omplacera vissa personer för personalen och andras säkerhet. Skolan har möjlighet att stänga av elever, det finns ett visst regelverk, säger Ulf Gollungberg, polis i Västervik.

Merparten av de elever som var inblandade i bråket går på Västerviks gymnasiums introduktionsprogram, IM-programmet. Idag håller hela programmet, med dess olika inriktningar, stängt.

– Vi behövde få stötta upp lärarna, och se över hur vi ska göra framöver. Dessa elever är befriade från undervisning idag, säger Jörgen Jonsson, rektor på Västerviks gymnasium.

VIDEO: Se film från skolbråket

Vad han vet har inga allvarligare incidenter inträffat tidigare kopplat till IM-programmet – men under vårterminen tog skolan in väktare under en period, för att upprätthålla ordningen i korridorerna. Orsaken var att många elever utifrån kom dit och störde ordningen.

Vilka åtgärder Västerviks gymnasium kommer att vidta framöver är än så länge oklart.

– Vi hade ett föräldramöte nu på morgonen, och med stor sannolikhet kommer vi att fatta beslut om avstängningar under dagen. Men avstängningar är ett stort beslut som man behöver mycket underlag för att ta, säger Jörgen Jonsson.

Han tror att skolan, såväl som resten av samhället, måste ha en allmän diskussion om säkerhet och trygghet.

– Vi måste tänka över om samhällsförändringar som skett har gjort att vi behöver se över sådana här saker. Saker sker som inte skedde tidigare, och människor upplever otrygghet. Någonstans finns en känsla av oro som föräldrar och elever känner.

Introduktionsprogrammet riktar sig till elever som ännu inte har behörighet till något nationellt program. Det finns fyra inriktningar, däribland en yrkesintroduktion, för den som är obehörig till ett yrkesprogram, och en språkinriktning för den som behöver utveckla svenska språket. Det finns även en preparandutbildning, som syftar till att inom ett år bli behörig till ett nationellt program och ett individuellt alternativ.

I dagsläget är 269 elever inskrivna på IM-programmet. En del av dem är placerade i andra klasser, men 216 av dem går i IM:s lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om