Men lugn nu. Vi backar bandet. Västerviks-Tidningen har under många år varit samarbetspartner med Lions angående Luciaarrangemanget. Läsare har kunnat skicka in förslag på kandidater som vi sedan valt ut tillsammans med Lions och därefter har läsarna kunnat rösta på den de vill ska bära kronan.

Att rösta på kandidater efter hur de ser ut tycker jag är föråldrat. Det är den ena anledningen till att det är borttaget. Många tidningar har tagit bort det av samma anledning.

Så. Genom VT kan man alltså inte längre rösta på vem som ska bli Lucia, den biten sköter Lions helt och hållet. Lions, som kämpat hårt för att hålla liv i luciatraditionen i Västervik, har på egen hand samlat ihop en luciakör och genomfört en röstning inom kören. I tisdags presenterade de vem i kören som blir årets Lucia i Västervik.

Artikelbild

Så. Det här handlar inte om att vi inte är intresserade av Luciamys, lussande eller kröning i kyrkan. Vi har skrivit om Lucia vid flera tillfällen i år redan och det kommer vi fortsätta att göra.

Den andra anledningen till att den traditionella rösningen i VT upphört är på grund av det bristande intresset. De senaste åren har vi bara fått in ett fåtal förslag på kandidater och det har med nöd och näppe gått ihop sig.

Däremot har vi inte dragit in vårt stöd till Lions inför årets Lucia. Vi har sponsrat dem på olika sätt, bland annat med rabatterade annonser och genom att biljetterna till arrangemanget i kyrkan går att köpa via vår kundklubb VT-mera. Utöver det så bevakar vi som sagt Luciaarrangemanget redaktionellt.

Så förutom röstningen är egentligen allt som vanligt. Lucia har blivit vald, luciatåget kommer traska runt och lussa och arrangemanget i kyrkan kommer att genomföras. Allt detta tack vare idogt ideellt arbete från Lions med lite draghjälp från ”gammelmedia”.

Ta hand om er nu, i adventsmyset. Tänd fina ljus! Men tänk på säkerheten. På vår webb kan ni just nu gå och in och titta på hur en brandsläckare ska användas om faran är framme!