Mycket är sig likt från förra året.

Det var då man tog beslutet att flytta från Bruksparken till Folkets hus. Parken var fin, men tyvärr inte ändamålsenlig. Det fanns inte inte avlopp och rinnande vatten. Att bygga upp ett festivalområde kräver mycket jobb.

– Medelåldern bland medlemmarna har stigit, säger Anders Fransson.

Artikelbild

| Hantverk. Ett durspel från Italien. Landet kan skryta med många durspelstillverkare.

Förra året visade sig området kring Folkets hus vara en utmärkt ersättare. Vid fint väder håller man till på gräsplanen utanför. Kommer regnet är det bara att flytta in. Intill Folkets hus finns en dansbana som nyttjas alldeles för sällan.

– Där kommer det att bli dans på fredagskvällen, säger arrangörerna.

Programpunkterna under helgen är många. Från kurser på fredagen till söndagens avslutande durspelsgudstjänst. På lördagen blir det allspel – en motsvarighet till allsång. Då samlas alla musikanterna och framför ett antal bitar tillsammans.

– Det brukar bli mäktigt, säger Annika Sandström.

Artikelbild

| Musikträff. Anders Fransson, Annika Sandström, Birgitta Svensson och Kurt Nilsson från Durspelssmederna hoppas få ordentligt med sällskap vid dansbanan till helgen. Då arrangeras Durspelsstämman i Ankarsrum.

En höjdpunkt för många tillresta musikanter är turen med smalspårsjärnvägen till Långsjöns camping. Ute vid Långsjön äter man, och sätter sig ner vid sjön och spelar. Lokalbefolkningen brukar åka ut och titta på de musikaliska konstellationer som sprider ut sig längs med stranden, och spelar ute på sjöns uddar.

Det är 27 året som föreningen Durspelssmederna arrangerar stämman. Fortfarande är stämman ett populärt resmål för musikanter från hela Sverige. Det finns deltagare även från Norge anmälda.