Författare på resande fot till Västervik

Nu är det återigen dags för Onsdagsklubben, denna gången sker det hela på en torsdag. Två författare kommer den här gången, Karin Smirnoff och Anne Liljeroth.

Karin Smirnoff kommer på torsdag. Hon är just nu ute på en omfattande bokturné över hela landet.

Karin Smirnoff kommer på torsdag. Hon är just nu ute på en omfattande bokturné över hela landet.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Västerviks kommun2019-10-16 22:00

Karin Smirnoff har väckt stor uppmärksamhet, först genom att bli Augustprisnominerad 2018 för sin debutroman "Jag for ner till bror". Nu har den fått en fristående uppföljare "Vi for upp med mor", som snabbt blivit en favorit bland många. Bokrättigheterna har sålts till England, Tyskland, Norge, Danmark, Finland och Holland. Just nu arbetar Karin Smirnoff på den tredje boken i trilogin.

I böckerna har hon experimenterat med språket, den första romanen saknar i delar skiljetecken, citationstecken och ibland versaler, allt för att skapa ett snabbt tempo. Språket består av korta och rappa meningar som staplas på varandra, det är kärnfullt och komprimerat. Och medvetet fullt av luckor, berättar Karin Smirnoff över telefon. 

Luckorna, berättar hon, är ett sätt för läsarna att själva fylla på med sina egna erfarenheter. Och det verkar de också göra. Smirnoff berättar att många av läsarna hon möter delar med sig av sina erfarenheter i livet, något hon inte har något emot.

Karin Smirnoff är just nu på en omfattande bokturné i Sverige, under onsdagen var hon i Piteå. Sedan blir det Västervik och Stockholm, och fortsätter så under hela hösten. Mötet med läsarna gör det värt besväret att resa så mycket, säger hon. 

– Just nu är det som en enda lång resa men det är väldigt kul när man är på plats, berättar hon.

Hon uppskattar att böckerna nått läsare i alla åldrar.

– Jag tror man uppskattar språket. Det är inte omständligt, det är enkelt.

Anne Liljeroth släppte sin fjärde roman i februari, som heter "Jag kan inte sluta gråta".
Anne Liljeroth släppte sin fjärde roman i februari, som heter "Jag kan inte sluta gråta".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!