Klas Werme, ställföreträdande rättschef för region syd, var tidigare operativ chef för norra Kalmar län. Han berättar att hans närmast underställda chef fick höra om händelsen med skenavrättningen först några år efter att det skulle ha hänt, våren 2014.
– Det upprättades en anmälan omgående, som skickades till riksenheten för polismål. Men då hade det gått så lång tid att det preskriberats.
Patrik begärde då en överprövning – och fallet togs upp igen. Åklagaren rubricerade anmälan som grovt olaga hot, och inledde en förundersökning. Alla inblandade som befann sig i polishusets avrapporteringsrum och fikarum där händelsen skulle ha inträffat förhördes av internutredningsenheten. När chefsåklagaren fick hela materialet fattade han beslut om att lägga ner utredningen.
– Det gick inte att styrka det som Patrik hade påstått.
När det gäller fallet med den mobbade kollegan berättar Klas Werme att saken hanterats och utretts av såväl Arbetsmiljöverket som Riksenheten för polismål, samt två externa konsulter. En stor genomlysning av arbetsmiljön gjordes både 2011 och 2013/2014, och arbetsgivaren vidtog efter det flera åtgärder.
– Jag tycker vi har gjort vad vi har kunnat utifrån konsulternas rekommendationer. Arbetsmiljöverket och Riksenheten för polismål anser inte att arbetsgivarens agerande stått i strid med gällande regelverk.
Klas Werme anser inte att det finns någon "tystnadskultur" inom polisen, och tror inte att arbetsmiljöproblemen är värre här än på andra arbetsplatser.
– På alla arbetsplatser finns det medarbetare som blivit felaktigt hanterade. Men att det skulle vara ett generellt problem inom polisen känner jag inte igen, och jag har jobbat inom polisen i 20 år.
VT har sökt de som var Patriks närmaste chefer när skenavrättningen ska ha ägt rum, men de har ännu inte gått att nå.