Tidigare år har Socialisterna Välfärdspartiets budget innehållit förstärkningar i skola och omsorg med mångmiljonbelopp. På sista raden har deras budget slutat med ett kraftigt minus. Deras politiska motståndare har anklagat dem för att inte vara verklighetsförankrade.

I år lägger partiet en blygsammare budget.

Det kritiserade förbättringsarbetet – som innebär att verksamheterna varje år måste hitta effektiviseringar som motsvarar en procent av budgeten – skrotas. Socialisterna menar att det som av majoriteten kallats för "förbättring" inte varit annat än ett sparbeting.

Artikelbild

| Johannes Regell och Jenny Svensson presenterade Socialisterna Välfärdspartiets budget på onsdagen.

– Med det påstår vi inte att det blir bra i verksamheterna. Nedskärningarna har pågått i decennier, och det behövs återställare. Nu blir det i vart fall inga nya nedskärningar, och personalen får andhämtningspaus, säger Johannes Regell (SV).

Jämfört med majoritetens budget så försvinner överskottet.

– Det blir en nollsummebudget, säger Jenny Svensson (SV).

För att klara mer offensiva satsningar i skola och omsorg anser partiet att staten måste ge kommunerna mer bidrag.

– Där har SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, nyligen gått ut och sagt att kommunernas verksamheter är underfinansierade. Det är vad vi sagt hela tiden, säger Johannes Regell.

Ett annat förslag i budgeten är att minska på politikernas arvoden. Kommunalråd ska få en lön på 30 000 kronor i månaden. Övriga arvoden skrotas.

– Politiska uppdrag är ett förtroende. Det är inget man för profit, säger Johannes Regell.

Däremot blir ersättningen för utebliven inkomst kvar.

– Alla ska ha råd att engagera sig politiskt, säger Jenny Svensson.