– Vi kan givetvis inte ens tänka tanken att göra tobak tillgängligt på skolan. Vår målsättning är att så få som möjligt ska röka, säger Gunnar Jansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Under hösten har elever i årskurs två på gymnasiet i Västervik skrivit motioner inför ungdomsfullmäktige 2017. En fråga som eleverna vill driva är möjligheten att köpa tobak direkt på skolan i stället för att behöva lämna området och gå till affären och handla. Men de får inget gehör hos politikerna.

– Tyvärr har vi några som röker, men helst skulle vi önska att ingen rökte. Jag kan bara tänka mig rubrikerna om vi skulle ställa oss bakom det här, säger Gunnar Jansson (S).

Artikelbild

En annan fråga som eleverna vill driva är möjligheten att få eluttag i samtliga skåp så att de kan ladda sina mobiltelefoner och datorer under dagen. I motionen föreslår eleverna att de som läser El- och energiprogrammet skulle kunna göra de elarbeten som behövs.

– Vi lever i ett samhälle som inte är byggt för dagen. Det finns en hel del brist på eluttag, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef.

Men att låta eleverna fixa eluttagen blir svårt av flera olika skäl.

– Det är Bostadsbolaget som äger och ansvarar för skollokalerna och vi vet inte heller hur det skulle fungera säkerhetsmässigt, säger Gunnar Jansson.

– Men det är väldigt bra att eleverna tänder till och agerar. Det är viktigt att de har den här möjligheten, fortsätter han.

Den 27 februari hålls ungdomsfullmäktige och kommunfullmäktige. Då har eleverna möjlighet att argumentera för sin sak.

– Det kan bli svettigt, men jag ser fram emot när jag ska stå och försvara det här, säger Gunnar Jansson (S).