Just nu är Almviks kafé stängt. Erik Askenberger är föräldraledig med parets två barn och Sofie har precis börjat jobba 80 procent på Skogshagaskolan i Västervik.

– Jag ska börja jobba heltid med kaféet i april, säger Erik.

Erik och Sofie Askenberger bor på en gård i Gagersrum och precis när de var på väg att köpa Almviks kafé hade de bestämt sig för att köpa får till gården. Men fårköpet blev inte av. De hade knappt två månader på sig innan säsongen skulle dra i gång.

Artikelbild

| Meny. Den gamla menyn är ännu inte utsuddad. Fortfarande pågår planerandet inför säsong 2018.

– Vi rev ut allting, vi ville göra det till vårt kafé, säger Sofie.

– Ja, vi ville markera en förändring, tillägger Erik.

Parets första säsong med Nya Almviks kafé gick bättre än förväntan.

– Vi hade väldigt låga förväntningar, men vi fick jättebra respons. Men vi hade räknat med att vi skulle kunna göra mer grejer nu under hösten och vi ville satsa på julbord men för få anmälde sig så vi vågade inte, säger Erik.

Artikelbild

| Sortiment. En del lär förändras på hyllorna, det här erbjöd paret Askenberger i fjol.

Ett positivt inslag har varit brunch.

– Vi har anordnat brunch vid tre tillfällen under hösten och det tänker vi fortsätta med, säger Erik och berättar att en familj besökte samtliga tre bruncher.

Artikelbild

| Glasstest. Sofie och Erik Askenberger har testat att göra olika typer av glasspinnar. Här är det olika typer av sorbetglass som testats.

Sofie Askenberger arbetar som lärare på Skogshagaskolan i Västervik. Parets tanke är att Erik, som är utbildad kock och har erfarenhet av att driva restaurang och cateringfirma, ska arbeta heltid med kaféet från och med april. Under året som gått har de jobbat deltid med kaféet och kombinerat det med andra jobb och föräldraledighet.

– Det blir lite större press, nu måste vi få det att funka.

Artikelbild

| Glass. En av sommarens nyheter är egentillverkad pinnglass.

Förhoppningen är att en bra sommarsäsong gör att kaféet går runt på årlig basis.

Paret Askenberger har två nyheter inför säsong 2018.

– Vi ska börja sälja pinnglass, säger Erik och går in i köket och tar fram glassprover.

Erik och Sofie har testat att ta fram olika smaker. De har hittills tagit fram 40 olika sorters pinnglass. Glasstillverkningen har lett till att de nu har svårt för att äta vanlig köpeglass, deras egengjorda smakar mycket godare.

– Vi satsar på riktiga råvaror. Vår glass ska innehålla det bästa, säger Sofie.

– Vi ska också se till att även servera något matigare alternativ. Hittills har vi serverat surdegsmackor, nu funderar vi på en gryta, säger Erik.

Parets mål är att producera de flesta råvaror som används till kaféet. De räknar upp rabarber, jordgubbar och tomater.

– Nu har vi faktiskt skaffat får, men vi hinner nog inte få fram något lammkött till i år, det får bli till 2019. Vi tar ett steg i taget, säger de.