En mer lekfull tävling med få regler, där man uppträder för att det är kul. Så kan man nog sammanfatta filosofin bakom Westervik Twirling Troops årligen återkommande tävling Kul i jul. Det berättar Julia Sandström Bodjo som är en av eldsjälarna bakom tävlingen.

– Den anordnas för femtonde gången och det är så kul att så många har kommit för att vara med, säger hon.

Idrottshallen är nästintill fullsatt efter lunch men så blev det också deltagarrekord i år. På de välfyllda läktarna trängs tävlanden med föräldrar och åskådare. Stämningen är hög, och alla manar på och peppar de duktiga deltagarna.

Artikelbild

| Miniorer. Rainbow från Westervik Twirling Troop fick igång publiken.

Ett nittiotal anmälda "akter" visar upp sig i antingen drill, dans eller cheerleading. Det gör de som miniorer, juniorer eller seniorer och uppträder solo, som duett eller i team, berättar Julia Sandström Bodjo.

Framför de två juryborden avlöser grupperna raskt varandra. Under förmiddagen var det mycket solodans och drill, efter lunchen mer teaminriktat.

De tävlande är från stora delar av landet. Lag från bland annat Örkelljunga, Vimmerby, Kalmar och Högsby har hittat hit.

Det dansas och drillas, det snurras och hoppas. Och alla verkar ha roligt, inga sura miner syns om något går fel.

Artikelbild

| Fart. Westervik Twerling Troop hade fler tävlande i klasserna.

Nellie Sjölander från Västervik väntar på sin tur. Hon har drillat sedan hon var fem år, nu är hon tolv.

– Tävlingen är kul och spännande. Jag är lite nervös men det går bra, säger hon.

Artikelbild

| Team. Norrahammar Drill var också på plats med flera deltagare.

Hennes mamma Mona Ekström är glad att Kul i jul finns.

– Här gör man sitt bästa och det räcker. På andra tävlingar finns det så mycket regler man måste följa. Det här är mest glädje och det är jätteroligt, säger hon.