Det var en dramatisk vår för Harald Hjalmarsson, med en pressande intervju i Uppdrag Granskning och ett efterspel med en åklagargranskning. När personrösterna är räknade står han ändå ohotad som Västerviks populäraste politiker. Han fick 1186 röster.

När "Haraldeffekten" var som starkast 2010 fick han över 3 000 kryss. Förra valet fick han 1375 kryss.

Fortfarande är det ändå en bra bit ner till näst mest kryssade politiker: Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Dan Nilsson fick 598 röster. I Socialdemokraterna var det jämnare mellan kandidaterna – tvåan Tomas Kronståhl fick 433 kryss. Näst mest kryssade moderat Jon Sjölander fick 364 kryss.

Harald Hjalmarsson låter glad när han får höra resultatet av personvalet:

– Det är väldigt roligt, och jag är ödmjuk inför siffrorna, säger han.

Han säger att resultatet känns bra att ha i ryggen inför de kommande diskussionerna med de övriga partierna.

– Det är bra att kunna se i respektive parti vem som har mest förtroende – vem det är som man ska diskutera med.

Där bjöd inte personröstningen på några stora skrällar. Förstanamnen på valsedeln var i de flesta fall de mest kryssade. Ett undantag var Miljöpartiet där Anna Bodjo, som var partiets förstanamn under mandatperioden som gått, fick fler röster än nya förstanamnet Akko Karlsson. 113 mot 45 kryss. Tanken hade varit att Anna Bodjo skulle satsa på regionpolitik, men landstingsvalet blev ett misslyckande för partiet som ser ut att helt missa plats i det nya regionfullmäktiget.