Vi träffar Per Malmborg i parken utanför Varmbadhuset. Solen gassar och nya Slottsholmen tronar i bakgrunden. Två kvällar i sommar, 28 juni och 12 juli, ska Per spela Bellmanvisor på Slottsholmens terrass.

– Jag är vansinnigt förtjust i Carl Michael Bellmans 1700-talsmusik. Om man analyserar texterna så märker man att de är förvånansvärt aktuella. De tar upp existentiella frågor om livet, döden, kärleken och samhället, inte alls unket, som man kanske skulle kunna tro, säger han.

En annan sak han uppskattar med Bellman är livsglädjen.

Artikelbild

| Per Malmborg, trubadur från Västervik, spelar gärna Bellman. I sommar blir det två kvällar på Slottsholmen.

– De verkade leva så intensivt. Jag antar att döden var ständigt närvarande. I "Solen glimmar blank och trind" är det ett sällskap som ger sig ut för att njuta av skärgården.

Intresset för Bellman har funnits sedan unga år. Per har lyssnat på Taubes, Fred Åkerströms och Cornelis Vreeswijks tolkningar.

– Jag har ganska mörk röst, men är inte så teatralisk som till exempel Åkerström. Jag vill att texterna ska tala för sig själva.

Det är viktigt med budskap i visor, menar Per. När han komponerar egen musik handlar det ofta om människoöden, trasiga sådana. Han ser musiken som ett sätt att förmedla känslor och åsikter och finner glädje i att kunna uttrycka sig konstnärligt. Det är nu tio år som man har kunnat höra trubaduren Per Malmborg runtom i Västerviks kommun.

Artikelbild

| "Jag är vansinnigt förtjust i Carl Michael Bellman", säger Per Malmborg.

– Mest är det på äldreboenden, träffpunkter och föreningar. Men även på krogar lite då och då.