Thorén summerar själv det politiska läget i Västerviks kommun:

– Det finns bara minoriteter, men några är större än de andra.

Största minoriteten är S, C och MP. Det var fram till den här veckan den gruppering som tycktes självklar att leda kommunen de närmaste fyra åren. I tisdags ställdes det på ända när fyra partier – Västerviksalliansen – sade sig vara beredd att leda kommunen. Grupperingen är mindre, men med stöd vid rätt tillfällen från Sverigedemokraterna och Socialisterna skulle man få en knapp majoritet.

I valrörelsen var flera politiker, däribland Sverker Thorén tydlig med att han inte kunde tänka sig att samarbeta eller förhandla med framförallt SD.

– Det står jag fast vid.

Han beskriver Västerviksalliansens utspel som en reaktion på att inget hänt de senaste veckorna. I slutet av november efterlyste han, i rollen som kommunfullmäktiges ordförande, att partierna skulle anmäla om de ville ingå i valtekniska samarbeten.

– Vi har inte hört något från de som säger sig vilja leda kommunen.

Enligt honom har Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Westervikspartiet enats om hur de vill fördela sina mandat, och vilka personer som ska olika uppdrag.

– Därför ville vi göra en markering att här finns det en grupp som har en politik, och som är beredd att ta ansvar.

Thorén tycker att det är viktigt att partierna sätter fart i arbetet med att nominera till olika uppdrag.

– Senast på måndag har vi sagt att vi vill ha in deras förslag. Den 17 december ska valen göras. Personalen måste få tid på sig att förbereda valen så att det blir ett bra möte.