Han vill bygga vidare på dammen

Flera torrsomrar har fått Bengt Fredriksson att ta fram ett förslag om att spara vatten i stadsmiljö för bland annat odling.

Bengt Fredriksson står mitt i den damm som han hellre såg var fylld av vatten.

Bengt Fredriksson står mitt i den damm som han hellre såg var fylld av vatten.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2019-09-19 14:00

Bengt Fredriksson, som bor i Västervik, har tidigare jobbat som skogvaktare. Han har många tankar om trädens betydelse i landskapet och för vår miljö.

Han har också funderat över hur man skulle kunna hantera de alltmer återkommande torrperioderna varje sommar.

I ett brev till kommunen presenterar han flera förslag som berör ett större grönområde i närheten av där han själv bor: Königsmarksgatan.

Vi träffas vid skogsområdet där cykelbanan korsar Königsmarksgatan. Här finns en tom damm. Vanligtvis är det bara en gräsbevuxen sänka i marken, men vid lite större regnmängder samlas vattnet upp här, så att inte folk i området ska få sina källare vattenfyllda.

Bengt Fredriksson berättar att det räcker med tio millimeter, så blir det som en liten sjö. Men det är borta till nästa dag. Då har det skickats vidare ner i Gamlebyviken. Det tycker han är synd.

– Man skulle kunna nyttja det här på något sätt.

Om vattnet i stället kunde sparas, som i den planerade multidammen i Gamleby, kan det användas till att bevattna nya stadsodlingar i området, kanske från flera dammar, och göra konstsnö av till en pulkabacke.

– Jag tror att det finns fler ställen i stan där man kan spara vatten, säger Fredriksson.

I dag finns ett stort antal tomma gräsmattor i området bort mot Breviksskolan. Där tycker han att fler träd borde planteras. De tar upp koldioxid och ger skugga. På grönytorna kan man anlägga odlingslotter, där privatpersoner, men också skolan, kan få odla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!