När artikeln skrevs var inte alla röster räknade och det kommer att dröja innan resultatet blir helt färdigt, bland annat måste de så kallade onsdagsrösterna, sena förtidsröster, räknas. Men under måndagen såg det ut som att Sverigedemokraterna blir de stora vinnarna. I Västerviks kommun gick de framåt med 7,3 procent och hamnade på 17,6 procent.

I riket blir SD tredje största parti, medan man i Västerviks kommun blir näst störst, bara efter traditionellt starka Socialdemokraterna. De i sin tur gick svagt framåt, jämfört med förra EU-valet.

På listan för Kalmar län fanns Lena Segerberg (S). Hon låg på 15:e plats och är nöjd.

Artikelbild

| Lena Segerberg är nöjd med sin och partiets valrörelse. Men det ser inte ut att bli Europaparlamentet för henne, om inte personkryssen är väldigt många.

– Överlag är jag nöjd med valrörelsen. Sen hade jag önskat att vi på det nationella planet hade fått ett mandat till. Men för egen del är jag nöjd. Min placering på listan gör att det behövs enormt många kryss för att jag ska komma med, säger hon dagen efter valet.

Lena Segerberg säger att hon inte räknat med att komma till parlamentet.

– Mitt mål var att göra en så bra valrörelse som möjligt. Jag är välkänd i länet och många känner igen mitt namn, inte bara i Västervik. Vi är fortfarande största parti och det är bra.

Sverigedemokraten och vice gruppledaren Tommy Ivarsson säger att man räknat med att gå framåt i EU-valet.

– Men det är vanskligt att försöka uppskatta hur mycket i procent. Det känns bra. Det har gått bättre för att jag upplever att vi har en bättre politik nu, säger han.

Han tror att en av de mest avgörande frågorna för framgångarna i EU-parlamentsvalet har varit den om EU:s roll i medlemsstaternas beslut.

– Vi ser att man börjat "knapra på" den social pelaren, att man försöker lägga sig i ländernas egna beslut och bestämmande. När det kommer till handel och sådana frågor är det bra att man har mycket samsyn men andra saker ska man låta vara.

– Det har varit en av våra viktigaste frågor, fler beslut om Sverige ska tas i Sverige. Mindre EU, så kan man sammanfatta det.

Han säger att valrörelsen varit bra om än lite ljummen.

– Det har känts bra men det här valet är mer avslaget än vad riksdagsvalet är. Intresset är svalare, det går inte att ta miste på.

Vad har ni som parti för möjligheter att påverka nu?

– Vi ska nog ha en realistisk uppfattning om hur mycket man kan påverka. Sverige har få mandat.

Liberalerna är det parti som tappar mest mark i kommunen, de backade 4,7 procent och får 2,5 procent av rösterna.