Under torsdagen var det extra mycket aktiviteter på förskolan Björken i Västervik. I år ordnade personalen en extra kul dag för barnen för att fira förskolans dag. Det är nämligen hundra år sedan det startades förskola i Sverige. Förskolan Björken har tillgång till ett stort uteområde. Bland gröna kullar och stora träd kunde barnen gå från den ena spännande aktiviteten efter den andra.

– Vi har inte talat om för barnen vad som ska hända i dag. Vi ville överraska dem, säger förskollärare Maria Vernersson.

Det är ett 60-tal barn, i ålder ett till sex år, som i mindre grupper går runt till de olika stationerna. Vid bollkastningen är det full fart. Clownansikten med stora munnar är målade på en skiva. Barnen verkar gilla att kasta tennisbollar i clowngapen. En bit bort är det lite lugnare. På djupblå sidenskynken är det uppdukat sagomiljöer i miniatyr. Förskollärare Anki Ingmarsson håller i trådarna och läser högt. Här kan barnen varva ner. Något som väckte en hel del uppståndelse var slimelådan. Barnen tjöt av förtjusning när de stack ner händerna i den gröna slemmiga massan.

Artikelbild

| Här övas turtagning. Fabian von Greiff, Besan Faour, Albin Matsson, Jaqueline Sparf.

– Vi gör det här för att barnen ska få ha roligt såklart. Men det har även ett pedagogiskt syfte. De får träna på turtagning, lyssna, tänka på sina kamrater och byta aktivitet. De stora lär de små, säger Maria Vernersson.

– Det gäller att ha variation i aktiviteterna med både högt tempo och möjlighet till stillhet, säger Simon Karlsson, som satt ihop dagens program.