– Kan du hänga på en lite tyngre kätting, undrar Tomas Albertsson.

Hans lilla kleinspets Leja har precis visat sig ha dold talang. Den första promenaden med en tyngd, i form av en kedja, hängande efter sig har gått lekande lätt. Alla hundar trvis inte med sporten till en början. Det handlar inte bara om motståndet från tyngden. Att hela tiden ha ett rasslande, skrapande ljud bakom sig kan göra det svårt att koncentrera sig på att gå framåt. Inget av dessa saker tycks bekomma Leja.

Gun Lindblad från Vimmerby hör till instruktörerna i weightpulling. Hon är även i färd med att träna den fjorton månader gamla hunden Spot till att bli en tävlingshund. Vid tävlingarna ska hundarna dra en vagn. Segrare blir den hund som lyckas dra det tyngsta lasset.

Artikelbild

| Gun Lindblad tränar hunden Spot till att bli en tävlingshund.

Hur mycket hoppas du att Spot ska dra?

– Ett ton.

Jo, ni läste rätt! Det är inte ovanligt att hundar drar 50 gånger sin egen vikt. Man undrar om det är nyttigt, men enligt Gun och Peter Lindblad så är skador sällsynta. Däremot är man noggrann med att värma upp hundarna ordentligt inför tävlingarna, och att "gå ner" hundarna som en sorts stretching.

Många som ägnar sig åt weightpulling gör det inte för att tävla, utan som ren motion för hunden.

Artikelbild

| Michelle Eriksson, Angelika Bergströn, Oliwia Hellström och Linn Svala arrangerade aktivitetsdag för hundar.

Styrketräningen var bara en av de aktiviteter som fyra elever på Gamlebygymnasiet ordnat på söndagen.

– Vi har arrangerat två aktivitetsdagar som en del i en kurs i entreprenörskap, berättar Angelika Bergström.

Artikelbild

| Tomas Albertsson på promenad med Leja. Efter Leja hänger en kätting som motstånd.

Under söndagen kunde hundägare därutöver testa agility, gå på promenader, få sin hund fotograferad och fika. De övriga tre arrangörerna var Michelle Eriksson, Oliwia Hellström och Linn Svala.