Projektet går ut på att eleverna skriver på dator och får sedan texten uppläst av datorn. Det var i början av läsåret som Mathias Lifberg, lärare i klass 3A, bestämde sig för att ta det ett steg längre. Han ville att de skulle skapa något med projektet.

Nordstjärna är en agentbyrå som drivs av 10-åriga Micke och Mia, vars föräldrar mystiskt har försvunnit. Varje fredag har eleverna fått brev med kluriga uppdrag, till agentbyrån, som de varit tvugna att lösa genom att skriva ner sin historia i grupper om fyra.

– Vi har hela tiden kopplat historien till dagsaktuella nyheter. Om det till exempel har varit en naturkatastrof har de behövt hjälp i det området. När det var melodifestivalen hade någon snott mickarna, säger Mathias Lifberg.

Artikelbild

| Ida Petersson, Ionna Roumelioti, Maja Öjkvist och Tindra Matsson berättar att de är kända på kommunens hemsida efter en video om boken.

Eleverna tycker alla att arbetet har varit väldigt kul och de visar stolt upp den färdiga boken och sina tillhörande teckningar.

– Det har varit jättekul att skriva och få lösa uppdragen, säger Tindra Matsson.

Men roligast, tycker alla, var att få skriva det sista kapitlet, Fritagningen.

– Där fick de veta vad som hade hänt och hur allt löste sig, säger Lexie Bergström.

Artikelbild

| Mathias Lifberg visa stolt upp bilderna som klassen ritat till boken.

Flera av eleverna vill gärna fortsätta skriva. De tycker att de har lärt sig mycket av arbetet. Till exempel att stava vissa svåra ord men också mycket om olika länder som detektiverna har besökt.

– Jag skulle vilja att vi fortsatte och skrev en hel serie, säger Ida Petersson.