Under vintern och våren har kommunen byggt det nya soldäcket. Som pricken över "i" byggdes även en flytbrygga genom sponsringsinsatser från Sparbanksstiftelsen.

Så här långt har nybygget varit en succé. Precis som det var tänkt har man kunnat se att området blivit en samlingsplats både dag- och kvällstid.

På onsdagsförmiddagen träffar vi Inger Loord vid bryggorna. Hon bor i närheten och har sett att bryggorna blivit populär för badande.

Artikelbild

| På flytbryggan har en ny badstege satts upp, och i vattnet har röda flytbojar lagts ut för att skilja badande och båtar åt.

– Jag har själv tagit mig några dopp här.

På en informationsstavla skriver kommunen själv att besöket på Slottsholmen kanske kan sluta med "ett dopp i Gamlebyviken".

Det har dock funnits problem med att människorna badar i just den här delen av viken.

– I måndags fick vi till oss att båtar och vattenskotrar kunde gå väldigt nära de badande. Vi behövde höja säkerheten, säger Magnus Bengtsson, t f kommundirektör under semesterveckorna.

Artikelbild

| På flytbryggan har en ny badstege satts upp, och i vattnet har röda flytbojar lagts ut för att skilja badande och båtar åt.

Därför har man under hast hägnat in vattnet närmast bryggorna med röda flytbojar. En badstege har monterats upp på flytbryggan.

Magnus Bengtsson säger att åtgärderna är tillfälliga. I höst får man diskutera hur man vill att det ska vara inför kommande somrar.

Vad tycker politikerna? Ska det bli en kommunal badplats?

– Jag tror inte att vi ska göra det till en kommunal badplats. Däremot se till att det finns avgränsningar, badstegar, livbojar och information om vad som gäller om man badar där, svarar Tomas Kronståhl (S).

Enligt detaljplanen råder det badförbud på platsen, men Kronståhl tror inte att det går att sätta stopp för det.

Harald Hjalmarsson är irriterad. Under ett antal år har han efterlyst ett citybad, och säger att när man tog beslut om soldäcken så fick han svaret från tjänstemännen att platsen var tänkt både för sol och bad.

– Det borde varit känt redan då att platsen inte var säker.

Både han och Kronståhl pekar ut en plats som lämpligare för ett citybad: Vid gamla varmbadhuset. Där är det lättare att skapa ett läge skyddat från båttrafik. Enligt Kronståhl är det inte otänkbart att det blir ett bad i samband med att man gör något av varmbadhuset.

Conny Tyrberg (C) säger att han tycker att man ska utreda möjligheterna till bad vid soldäcken. Han nämner de rättigheter att bada som man har genom allemansrätten, men säger att han tror att det skulle krävas mycket för soldäcken ska bli kommunal badplats. Istället tycker han att området har blivit en fin plats för att sola, njuta av utsikten och umgås:

– Men jag förstår om en del vill ta ett dopp när det är 25 grader i vattnet.