Församlingen firar att kyrkobyggnaden tillhört Svenska kyrkan i 100 år. Och eftersom kalaset tillfaller på tacksägelsedagen inbjuds kyrkobesökarna till en efterföljande måltid i församlingshemmet med "tackos" (tacos) på menyn.

– Vi testade det förra året och eftersom det blev så lyckat arrangerar vi det i år igen, säger Ingela Manfred Astvall från församlingsrådet.

Vad gäller kyrkobyggnaden i Ankarsrum kan bland annat berättas att den uppfördes i ett samarbete mellan metodisterna och godtemplarna på orten. Grunden lades 1890, och 13 år senare var taket färdigt.

Artikelbild

| Ljuskronan hittades på vinden på 80-talet. Och i samband med att kyrkan renoverades 1987 togs den i bruk igen. Numera hänger den över dopfunten.

– Det var arbetare på bruket som byggde kyrkan. De jobbade hela dagen på bruket och fortsatte sedan att arbeta med kyrkan på kvällen, berättar Ingela Manfred Astvall och fortsätter:

– Fasaden har skapats av slaggsten och materialet skänktes från bruket.

Hon berättar att det bara finns ytterligare en kyrka i Sverige som är byggd av samma material, nämligen Boxholms kyrka – också den i Linköpings stift.

Vad, utöver den speciella exteriören, karaktäriserar Ankarsrums kyrka tycker ni?
Artikelbild

| Annelie Lockneman, Ingela Manfred Astvall (mitten) och Anton Hultgren hoppas på god uppslutning på söndag.

– Den är gemytlig. Eftersom den inte är så stor blir stämningen familjär, säger Anton Hultgren som är präst och komminister.

– Man kommer nära varandra, säger kantor Annelie Lockneman.

Hur många får plats?

– Cirka 150 personer, men där går nog gränsen, säger Ingela Manfred Astvall.

Söndagens jubileumsgudstjänst kommer att innehålla mycket sång, förklarar Annelie Lockneman.

– Två kyrkokörer och två barnkörer medverkar. Ankarsrum - respektive Hallingeberg Blackstad kyrkokörer liksom Triolerna och Ung Ton.

Var: Ankarsrums kyrka

När: Den 14 oktober kl 16