Husbilar står i långa rader och förtälten är uppsatta. Det är lugnt och stilla denna fredagsförmiddag. Solen gassar och husbilsägarna ser ut att må fint i sina vilstolar och vid campingborden. Det är 85 husbilar som har åkt från när och fjärran för att stråla samman i Västervik.

– Sammanlagt är det ungefär 170 personer som är här över helgen, säger Ulrika Appelberg, ordförande i Svenska McLouisklubben.

Klubben har 450 medlemmar vilket betyder cirka 900 personer. Det är nämligen bilarna som räknas in i medlemskapet. Klubben bildades 2009 och en gång per år, i samband med årsmötet, arrangeras en träff där alla medlemmar är inbjudna.

Artikelbild

| Derek och Gudrun Martin med barnbarnen Nova och Vilda Martin från Sigtuna.

– När vi ändå ska ha årsmöte passar vi på att göra något roligt tillsammans. Att förlägga det på en långhelg gör att många har möjlighet att komma. Vi har medlemmar här från bland annat Kiruna, säger Ulrika Appelberg.

Att äga en husbil är lite speciellt och det krävs en del kunskap för att sköta den på rätt sätt. Under träffen får deltagarna tips och råd när det gäller tvätt, motorskötsel och de tekniska prylarna.

– Våra husbilar tål inte högtryckstvätt eller vanligt avfettningsmedel. Det är viktigt att ha koll på det så bilen håller sig fin.

Thomas Moser är från Västervik och har hjälpt till att arrangera hela evenemanget. Han berättar att det även blir demonstration av elcyklar.

Artikelbild

| Vilda och Nova Martin trivs bra i husbilen. Deras säng fälls upp när det är dags för avfärd.

– Man ställer ofta husbilen en bit från stadskärnan och då är det praktiskt med en cykel. Elcykeln gör ju att även de som inte är så rörliga kan ta sig fram långa sträckor, säger han.

Husbilsägarna kommer även att grilla och äta tillsammans under helgen. Många knyter nya kontakter och inspireras till outforskade resmål.

Artikelbild

| Thomas Moser, Västervik, och ordförande för Svenska McLouisklubben Ulrika Appelberg från Stockholm.

– Vi har en gemensam resa till Normandie i sommar. 15 bilar är anmälda och vi är ute i tio dagar. De som aldrig kört utomlands tycker det är tryggt att åka ihop. Vi åker inte i konvoj utan övernattar på samma platser då vi stämmer av och kanske äter en bit mat ihop, säger Ulrika Appelberg.

De yngsta på just den här träffen är i tioårsåldern. Systrarna Vilda och Nova Martin har följt med sina morföräldrar Derek och Gudrun Martin. Vilda säger att det är jättekul att åka husbil och i nästa andetag berättar hon om den skadade fågelungen som de tagit hand om.

Artikelbild

| Eivor och Bengt Olsson från Alingsås uppskattar den goa gemenskapen som husbilslivet ger.

Bengt och Eivor Olsson från Alingsås har varit medlemmar sedan starten och de framhåller friheten och den goa gemenskapen med husbilslivet.