Västervik IK:s ordförande Dan Nilsson sticker inte under stol med att måndagskvällens beslut i kommunfullmäktige är en besvikelse. VIK får en miljon kronor för restaurangplanet Hyllan i ishallen, istället för som tidigare sagts två miljoner kronor.

Vad tänkte du när du fick reda på att förutsättningarna förändrats?

– Det kändes lite som att rullgardinen drogs ner, säger han.

De två miljonerna hade varit välkomna för att presentera ett bokslut som kan säkra den allsvenska licensen vid säsongens slut.

– Nu behöver vi växla upp arbetet med sponsorerna.

Han säger att man kommer att kontakta de sponsorer man redan har ett samarbete med, men också att gå ut bredare och försöka hitta nya samarbeten.

Samtidigt är Dan Nilsson kritisk mot en del av de argument som använts i debatten om kommunens stöd till Västerviks IK.

– Det har sagts att Västerviks IK inte är någon vanlig förening, utan ett aktiebolag. Vi är en förening som äger två aktiebolag: Ett för Hyllan och ett för A-laget.

Han håller med om att ett elitlag i en stor publiksport omsätter stora pengar, och att det innebär andra avvägningar än för andra föreningar. Samtidigt pekar han på de vinster som a-lagets framgångar på senare år gett kommunen.

– Vi har en ungdomsverksamhet som vuxit stadigt. Det sker tack vare att det gått bra för elitlaget. Trots att publiksnittet sjunkit i år så är vi fortfarande den största publiksporten i Västervik. Vi har 1400 – 1500 människor i publiken varje match. Det skapar samhörighetsvinster i kommunen.

Han lägger till att även a-lagets verksamhet inte vore möjligt utan ideella insatser från många föreningsaktiva.