Västerviks Gymnasium, Tjustskolan, Campus Västervik, Studiefrämjandet, Ludvigsborgsskolan, simhallen, ishallen, tennishallen och atletklubben har alla under juli månad blivit utsatta för inbrott och skadegörelse. Tillvägagångssätten har varit liknande och nu misstänker polisen ett samband.

– Erfarenhetsmässigt så ser vi att dessa är lite annorlunda är normala inbrott, det är inga vanliga tjuvar som varit inne utan det är mycket skador och man har förstört mer än vad som är vanligt. På några ställen har man kastat ägg, förstört dörrar och på vissa ställen har man enbart tagit gymnastikskor och lämnat datorer. Det tyder på att det förmodligen är yngre gärningsmän som varit ute efter att förstöra, säger Anders Pleijel, polischef i Västervik.

– Det är för stora skador för att vara vanliga inbrott, lägger han till.

Artikelbild

| Ett 40-tal dörrar förstördes på Västerviks Gymnasium efter förra veckans inbrott. Totals har ett 15-tal liknande inbrott anmälts under juli.

Är det liknande tillvägagångssätt vid alla tillfällen?

– Vi kan se att de oftast tagit sig in genom att krossa rutan vid lokalerna och att mycket är förstört.  Vi har även märkt att på de platser där larmen utlöstes så har gärningsmännen flytt.

På vissa av dessa lokaler utlöstes aldrig något larm, vet ni varför?

– På ett ställe har det varit avlarmat och på någon skola var ett fönster öppet. Vi märker att larm avskräcker och det finns en hel del som skolor och föreningar kan göra genom att se över sin larmfunktion.

Polisen har säkrat vissa spår och väntar nu på att dessa ska analyseras. I nuläget har polisen inga misstänkta för brotten.