Kommunstyrelsen beslutade i veckan att WMSK får 250 000 kronor för 2019. Det är vad klubben fått de senaste åren – men tidigare har 50 000 motiverats utifrån att klubben arrangerade en deltävling i lag-VM. I år arrangerar inte klubben någon sådan tävling, men beloppet behålls oförändrat. Klubben hade ansökt om 400 000 kronor.

Däremot blev det nej till Tjustbygdens Konstförenings ansökan om marknadsföringsbidrag.

– Deras ansökan faller inte under de riktlinjer som vi har för marknadsföringsbidraget. Därmed inte sagt att det inte är en förening som har en fantastisk verksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).

Artikelbild

| Från den minnesutställning över konstnären Erling Johansson som Tjustbygdens konstförening anordnade.

I avslagsbeslutet skriver kommunen att marknadsföringsbidraget i första hand inte är tänkt för att marknadsföra föreningen, utan för den marknadsföring som kommunen ges. Hittills har det bidraget gått till Västerviks IK och WMSK. Föreningar som ligger högt i seriesystemen i idrotter som får mycket medieutrymme. I år kör WMSK i den högsta serien.

Kommunen hänvisar också till att det finns andra sökbara stöd för kulturföreningar. Tjustbygdens Konstförening har beviljats årligt föreningsstöd och lokalstöd.

Samtidigt säger både Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) att det är svårt att jämföra sport och kultur.

– När det gäller sport och idrott finns det utarbetade modeller för att mäta hur mycket uppmärksamheten är värd, säger Harald Hjalmarsson.

– Det finns inte samma erfarenhet när det gäller kultur, säger Dan Nilsson.

Däremot säger båda att kulturevenemang kan vara väl så värdefulla för att sätta en kommun på kartan.