Moldavien är ett mycket fattigt land, och många barn lever under svåra omständigheter. I Miciurin är det vanligt att familjer inte har rinnande vatten, och lever i slitna, dragiga små hus. Ofta tvingas föräldrarna åka utomlands för att arbeta, och barnen lämnas med någon far- eller morförälder. Många är vana att gå hungriga, och det finns inga lekplatser som barnen kan vara på efter skolan.

Genom ett litet projekt, som Bistånd Östeuropa varit med och dragit i gång och vars ekonomi administreras av Marieborgskyrkans församling, får barnen och deras familjer hjälp och stöd. De projektansvariga i Moldavien, Roman och Svetlana Donos, besöker i helgen Västervik – och vittnade i Marieborgskyrkan på fredagskvällen om hur stor betydelse hjälpen har.

På en film som spelats in i byn visas några av de familjer som får ta emot paket med kläder och andra gåvor.

Artikelbild

Roman och Svetlana Donos inledde samlingen med att sjunga en sång för församlingen.

– Om man säger "Jesus älskar dig" till ett barn som är hungrigt och inte har några kläder, då förstår de ingenting. Men om man ser till att mätta dem och ge dem kläder, då ser de Jesus i ditt ansikte. Jag är så tacksam till er alla, och det är även barnen och deras föräldrar, och far- och morföräldrar, säger Roman Donos.

Projektet stöds ekonomiskt av ungefär 40 personer i Sverige, många från Marieborgskyrkan i Västervik. Med hjälp av pengarna som samlats in har bland annat den lokala kyrkan i byn försetts med rinnande vatten och fått möbler. Kyrkan har också ett center för fattiga och utsatta barn, där man anordnar aktiviteter för barnen.

Utöver samlingen på fredagskvällen kommer Roman och Svetlana även att medverka vid gudstjänsten i Marieborgskyrkan på söndag.