I veckan besökte Johanna Andersson Gamlebygymnasiet. Hon arbetar som hundförare inom polisen och de gymnasieelever som läser hundkunskap har tidigare fått lära sig mer om vallhundar och jakthundar.

– Det är mitt drömjobb. Jag gillar spänningsmomenten. Jag vet aldrig hur en dag ska sluta, säger hon.

En polishund och en hundförare behöver lära sig mycket, berättar Johanna Andersson.

Artikelbild

| Johanna Andersson arbetar som hundförare inom polisen. I veckan berättade hon om sitt jobb för elever på Gamlebygymnasiet.

– Vi arbetar med räddningssök. Det kan vara en äldre människa som gått vilse eller ett barn som gått vilse.

Spårsökning är ett annat arbetsområde.

– Det kan handla om att vi vill hitta tjuvar som sprungit från en bil. En gång vid ett inbrott skulle vi göra en brottsplatsundersökning. De hade gripit en person, men enligt övervakningskameran var de tre. Då kunde vi identifiera DNA på några handskar som vi hittade och på det sättet kunde vi binda en till person till platsen.

Johanna Andersson och hennes hund kan också hjälpa till att hålla ordning vid exempelvis fotbollsmatcher, demonstrationer och andra evenemang där det finns behov att flytta på människor.

Artikelbild

| Emelie Diener, Hanna Andersson och Lovisa Mählkvist läser hundkunskap.

– Vi kallas också till bråk i bostad ibland. Oftast lugnar de som bråkar ner sig snabbare om vi är där.

Polishundar kan också vara tränade till att söka rätt på narkotika, vapen, sprängmedel och bomber. En del hundar kan även hjälpa till med att komma fram till varför en brand uppstått.

Kraven som ställs på hundförare är höga. Man måste vara särskilt lämpad som polis och ha arbetat i yttre tjänst i minst två år. Det ställs vissa fysiska krav och polisen måste vara bra på att ta initiativ och ha ett gediget hundintresse. Det krävs viss utbildning och även praktiktjänstgöring.

Det ställs också krav på de blivande polishundarna.

– Hundarna behöver ha ett stort föremålsintresse. De ska kunna drivas länge och tycka att det är jätteroligt att hitta en boll.

Det är också viktigt att en polishund är nyfiken och vara uppmärksamma och nyfikna och vågar gå fram och titta.

– Det är bra om hunden kan bli lite arg, vara lite misstänksam och försvara sin förare.

Johanna Andersson berättar att hennes polishund bor hemma hos henne.

– Hundarna är alltid med oss. Det är verkligen ett heltidsjobb. Största tiden med hunden lägger jag på fritiden, säger Johanna Andersson och berättar att hon har en arbetsdag i veckan som är vigd till hundträning.