I förra veckan blev affären där Coop Butiker & Stormarknader AB köper Nettos svenska butiksnät offentlig. Coop-bolaget driver i dag bland annat Coops butiker i Mälardalen och Östergötland. I Västervik ägs och drivs Coop-butikerna istället av föreningen KF Göta med säte i Växjö.

Kan det innebära att KF Götas butik Högöhallen får konkurrens av en ungefär lika stor Coopbutik vid Vapengränd, ägd av Coop Butiker & Stormarknader AB? Eller finns det en plan där Coop Butiker & Stormarknader och KF Göta har pratat ihop sig?

– Jag vill avvakta att kommentera affären tills dess att konkurrensverket godkänt den, säger Jerry Svennerlind, KF Göta.

Artikelbild

| Jerry Svennerlind, vd för KF Göta.

Han vill inte berätta hur mycket föreningen kände till om affären i förväg, men säger däremot:

– Affären är i grunden bra. Den stärker Coop.

En liknande situation uppstod 1997 när Sparbanken och Föreningsbanken gick ihop. Det löstes, till exempel i Västervik och Gamleby, med att den lokala stiftelsen fick köpa Föreningsbankens kontor från den nya sammanslagna bankaktören. På andra håll i landet tackade stiftelser nej till att köpa kontor. I Skåne finns det orter där Swedbank och den lokala Sparbanken Syd är konkurrenter.

Tidigare har Coop Sverige drivit stormarknader i större städer som Jönköping och Kalmar, medan den regionala föreningen drivit mindre och mellanstora butiker i samma stad. 2015 köpte dock KF Göta de två Coop Forum-stormarknader som fanns i regionen av Coop Sverige AB.