Klimatet tar plats på nästa fullmäktige

Kommunfullmäktige på måndag får en annorlunda utformning. Halva dagen ska ägnas åt klimat- och miljöfrågor.

Fullmäktiges ordförande Sverker Thorén (L).

Fullmäktiges ordförande Sverker Thorén (L).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2020-02-19 12:00

– Det var efter önskemål från Mariann Gustafsson (V) som vi bestämde oss för att ägna ett fullmäktigemöte åt klimatet, berättar kommunfullmäktiges ordförande Sverker Thorén (L).

– Jag tror att det verkligen kan bli verkstad av föreläsningarna, säger han.

Målet är att efter en förmiddag med föreläsningar ska politikerna under en arbetslunch komma fram med antal förslag. Förhoppningen är att en del av dem ska kunna arbetas in i några av kommunens planer som rör hållbarhet och klimat.

Dagen inleds med två gästföreläsare: Emma Sundh, bloggare och medlem i nätverket Klimatklubben, ska tala på temat hållbar konsumtion och Ted Sjödahl, från länsstyrelsen i Kalmar ska tala om koldioxidbudget och infrastruktur för fossilfria drivmedel.

Därefter tar två av kommunens tjänstemän vid: Hållbarhetsstrategen Gun Lindberg och Ida Bergs från Västervik Miljö- och energi ska presentera var man står i arbetet med ny avfallsplan och energi- och klimatstrategi.

– Politikerna kommer att ha förmiddagens föreläsningar i färskt minne när de diskuterar fram förslagen, säger Sverker Thorén.

Det "vanliga" fullmäktigemötet startar efter lunch. Det kommer att starta med en information från kommunägda bolaget Västervik Miljö- och Energi.

– Dessutom väntar det flera intressanta ärenden, säger Sverker Thorén.

Ett beslut som kan beröra Västerviksbor i de norra stadsdelarna är beslutet att starta bygget av förskolan Homman. VT kommer att direktrapportera från mötet med start efter lunch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!