Kommunen bromsar fiberutbyggnaden

Bredbandsutbyggnaden i kommunen har fått bromsa. Målet att 100 procent av hushållen i kommunen skulle ha bredband 2020 har övergetts.

Kommunen har dragit ner på utbyggnadstakten av fiber på landsbygden av ekonomiska skäl.

Kommunen har dragit ner på utbyggnadstakten av fiber på landsbygden av ekonomiska skäl.

Foto: Anders Thörnlöf/MVT

Västerviks kommun2019-10-20 08:00

När vi skrev om bredbandsutbyggnaden tidigt i våras så fanns det fortfarande ett hopp om att kommunen skulle bli fullt utbyggd under 2020. Då var en stor del av utmaningarna tekniska. Sist i utbyggnaden ligger de mest glesbyggda delarna av Västerviks landsbygd.

Under våren tvingades kommunägda Västervik Miljö och Energi AB, som har ansvaret för att kommunens bredbandsstrategi förverkligas, revidera sin målsättning. Skälet var ekonomin.

Redan under det här året har man fått låta bli att skicka ut planerade förfrågningar. På VME:s hemsida finns en bredbandskarta. På några distrikt finns inte längre något startdatum. Det gäller till exempel Kolsebro och Tyllinge i norra kommundelen.

Ett område som drabbats enligt Mee Särneroth på VME är skärgårdsområdet Askö.

– Vi arbetar med den första etappen, men etapp två och tre har fått skjutas fram. Det som ger mig lite dåligt samvete är att det är i etapp två och tre som det finns flest fastboende.

Hon säger ändå att etapp 1 var den självklara startpunkten rent tekniskt. Där fanns en nod, och där är det mest tätbebyggt.

– Vi börjar inifrån och bygger utåt.

Den nya målsättningen är att kommunen ska ha 100 procents täckning vid utgången av 2022. Mee Särneroth tycks dock ha två fingrar korsade när hon nämner det datumet.

– Det hänger på ekonomin. Vi behöver kunna påbörja projekten redan under 2021 för att de ska vara färdiga 2022.

Hon är försiktig med att peka ut vilka distrikt som ligger sist i kön. Det finns en planering, men det kan hända saker under resans gång. Till exempel kan det dyka upp chanser som beror på andra aktörer.

– Vi har haft ett bra samarbete med Eon. De går över från luftburna ledningar till att gräva ner sina ledningar i marken. Ser vi att de ska göra ett arbete i ett område som är intressant för oss så hänger vi på.

Hon säger också att om VME upptäcker under ett projekt att kostnaderna ligger lågt så försöker man passa på att sträcka ut distriktet så att fler hushåll kan anslutas.

– Jag tycker också att man ska jämföra med regeringens målsättning om att bredbandsutbyggnaden ska vara klar 2025, säger hon.

För Västervik Miljö och Energi är fiberutbyggnaden ett stort projekt. Enligt en investeringsplan som presenterades för styrelsen i augusti i år ska man investera för totalt 187 miljoner kronor under de kommande tre åren.

Mee Särneroth, på Västervik Miljö och Energi AB, säger att kommunens utbyggnadsplaner fortfarande är mer ambitiösa än de riktlinjer som ställts upp av statsmakterna.
Mee Särneroth, på Västervik Miljö och Energi AB, säger att kommunens utbyggnadsplaner fortfarande är mer ambitiösa än de riktlinjer som ställts upp av statsmakterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!