Det är centerpartisten Conny Tyrberg som jämfört arbetsmarknadstatistik mellan riket och Västerviks kommun. Vid en snabb genomläsning ser det positivt ut för Västervik. 2010 var 16 022 personer i arbete i kommunen. Sex år senare var antalet personer i arbete 277 fler.

Problemet är att i riket har ökningen av arbetskraften varit ännu större. Tyrberg gör uppskattningen att om kommunen haft samma utveckling som resten av landet så hade vi haft ytterligare 900 jobb.

– Det är framför allt i den privata sektorn skilldaden finns. Antalet jobb har minskat i Västervik, medan de har ökat i riket.

Artikelbild

| Harald Hjalmarsson (M).

Särskilt tydligt är det i tillverkningsindustrin. Där minskade arbetskraften i kommunen med 533 personer.

Vad ska man göra åt saken?

Conny Tyrberg listar tre punkter: Satsning på högskoleutbildning, en satsning på väg 35 och mer dialog mellan näringsliv och kommun.

Ett parti som stuckit ut hakan när det gäller jobben är moderaterna. Partiet talar om att man måste skapa förutsättningar för 1 000 nya jobb under kommande mandatperiod. Harald Hjalmarsson pekar på att över 1200 jobb skapades under en av de mandatperioder då han var kommunalråd. Det kunde bland annat ske med hjälp av statliga lokaliseringar, som det nya fängelset.

Var ska jobben dyka upp den här gången?

– Den privata tjänstesektorn är ett område. Tidigare växte den främst i storstäderna. Nu ser vi att de kommer även i mindre städer.

Kan jobben bli fler i tillverkningsindustrin?

– Till att börja med ska vi värna om de jobb vi har. Tiderna kommer att bli sämre.