"Kommunerna måste få mer pengar"

Får inte kommunen full kostnadstäckning så ska Västervik inte ta emot fler flyktingar. Det föreslår Socialisterna i en motion.

Johannes Regell (SV).

Johannes Regell (SV).

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Västerviks kommun2019-10-13 12:00

I motionen vill Johannes Regell att kommunen ska ta fram uppgifter på hur stora kostnaderna för flyktingmottagandet varit från 2015 och framåt. Därefter ska man ställa krav på att att få full kostnadstäckning från staten, och i annat fall hota med att vägra att ta emot fler flyktingar.

– Vi i Socialisterna är för ett flyktingmottagande, men det måste ske under kontrollerade former. Som det är nu fattar riksdag och regering beslut, och därefter vältras ansvaret över på kommunerna, säger Johannes Regell.

I motionen kritiserar han att ersättningen bara varit tillfällig. "Med rätt förutsättningar hade det inte varit ett problem för Västerviks kommun att ta emot och integrera flyktingar", skriver han.

Kan det inte vara bra att kommunerna ges en signal att ersättningen är begränsad i tid, och att det då är viktigt att integrationen sker snabbt?

– Du klarar inte av att ta igen en hel skolgång på bara ett par år. Kommunerna kommer att ha extra kostnader under många år framåt, svarar han.

I motionen hänvisar han till hur andra kommuner gjort uppror mot att den tidsbegränsade ersättningen.

Vad säger du till dem som tycker att det är fel att hota med att vägra ta emot dem som är i skyddsbehov?

– Vi är för att de som behöver det ska få skydd. Grundproblemet är ju att den kommunala verksamheten är underfinansierad. Vi hotar med ett stopp för att få staten att ta sitt ansvar. Räcker inte resurserna till ökar det risken för segregation, och att fördomarna växer hos den inhemska befolkningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!