2018 var året då det inte var lätt att vara ett stort parti.

Kommunens största partier – Socialdemokraterna respektive Moderaterna – backade tre respektive ett mandat. Kommunens minsta partier, Kristdemokraterna och Westervikspartiet, fördubblade sin bemanning i kommunfullmäktige – från ett till två mandat var.

– Det är glädjande. Jag tror att vi har satsat på rätt saker, säger Hans Ellervik, och räknar upp bland annat skolan och kulturfrågorna.

Artikelbild

| Conny Tyrberg (C).

Moderaten Harald Hjalmarsson väljer att ändå se ett positivt tecken i det lokala valresultatet.

– Vi backar mindre i kommunvalet än i riksdagsvalet. Det ser jag som att vi fått ett förtroende från väljarna.

Tomas Kronståhl (S) tar spontant upp Sverigedemokraternas frammarsch när han får kommentera resultatet. I S-fästen som Ankarsrum och Överum backade Socialdemokraterna, medan SD gick upp med nästan exakt motsvarande röstetal. Man kan misstänka ett strömhopp från S till SD. Tomas Kronståhl säger inte emot.

– I Ankarsrum byggde vi ett flyktingboende. Ett informationsmöte innan blev väldigt hätskt. Jag tror att invandringen är förklaringen. Sedan hjälper det inte att det fungerat väldigt bra i Ankarsrum.

Artikelbild

| Tomas Kronståhl (S).

Han riktar kritik mot både den egna partiledningen och Moderaternas partiledning.

– Man har spelat alldeles för mycket på Sverigedemokraternas planhalva, och bara beskrivit alla problem med invandring. Titta på Centerpartiet och Vänsterpartiet som haft en positivare inställning. De gick framåt!

Westervikspartiets Hans Ellervik har en annan inställning till Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna i Västerviks kommunfullmäktige börjar bli många nu. De är demokratiskt valda. Vi måste kunna hantera dem.

Även om han säger att partiet inte delar SD:s åsikter i flyktingfrågan så tror han att det finns frågor där det går att hitta gemensamma lösningar.

Däremot vill han inte gå in på hur partierna i Västerviks kommunfullmäktige skulle kunna göra SD mer delaktigt.

Centerpartisten Conny Tyrberg säger dagen efter valet att han nog hoppats på ännu fler röster. Partiet står still på fem mandat i kommunen. Även han beklagar Sverigedemokraternas framgångar, men säger att de kunde ha varit ännu större.

Han vill inte föregripa de stundande förhandlingarna. Både han och Harald Hjalmarsson hänvisar till att man behöver lägga mycket tid internt på att analysera valresultatet.

– Det är ett svårt resultat, men vi vill vara med och ta ansvar, säger Tyrberg.

Blir det regimskifte? Tomas Kronståhl (S) tror att hans parti kan finnas med i ledningen även framöver.

– Jag tror på en mittenkoalition, och vi är fortfarande kommunens största parti.